Maymun çiçeği virüsü için en riskli şehir belli oldu! En Riskli İl... Maymun çiçeği virüsü için en riskli şehir belli oldu! En Riskli İl...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yücesoy Bağdiken, hamilelik sürecinde bebeklerde fark edilebilecek bağırsak hastalıklarından olan Hirsprung hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Bağdiken, anne ve baba adaylarının bebeğin sağlığı ve doğum sürecinin sorunsuz tamamlanıp tamamlanmayacağı konusunda kaygıları bulunduğuna dikkat çekerek özellikle hamileliğin son aylarında bu endişe ve heyecanın arttığını vurguladı.

Bağdiken, yeni doğan yoğun bakım ünitesinin önemini belirtirken, riskli bebeklere en iyi bakım hizmetinin sunulabilmesi için uzman bir ekip, tanı ve tedavi amaçlı cihazlar ile laboratuvar olanaklarının önemli olduğunu dile getirerek bu sayede doğru yaklaşım ve kaliteli bakımın sağlanabileceğini belirtti.

Örnek bir hasta hikayesi üzerinden konuyu açıklayan Bağdiken şunları ifade etti:

"Bir hastamız gebeliğinin 36. haftasında bebeğinde barsak perforasyonu gelişmesi nedeniyle hastanemize yönlendirilmişti. Bu tablo, bebek doğmadan önce annenin hiçbir şikâyeti yokken perinatoloji uzman doktoru tarafından tespit edilmişti. Bebek, doğum sonrası hızlıca tedavi için yenidoğan yoğun bakım ünitesine alındı.

Postnatal ilk batın ultrasonografisinde kolonda perforasyon tespit edilen bebeğe, Çocuk Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Boleken tarafından başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Hirsprung hastalığı tanısı konulan bebeğin takip ve tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam etti ve bebek yaşamının 37. gününde sağlıklı bir şekilde taburcu edildi."

Bağdiken, "Hirsprung hastalığına ait belirtileri gösteren tüm bebekler için ayrıntılı bir muayene ile birlikte kontrastlı kolon grafisi çekimi planlanır. Tüm değerlendirmeler hastalığı işaret ediyorsa ameliyat hazırlığı yapılır. Doğuştan itibaren ince bağırsağın ya da kalın bağırsağın alt kısımlarında bazı sinir hücrelerinin gelişmemesi nedeniyle böyle bebeklerde cerrahi işlem mutlaka uygulanmalıdır.

Günümüzde Hirschsprung Hastalığı olan bebeklerin önemli bir çoğunluğu tek seferde yapılan bir ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Cerrahi müdahale tanıdan hemen sonra en erken dönemde yapılmalıdır. Aksi takdirde bağırsaklar geliştikçe durum zorlaşabilir ve tek seferde ameliyat yapılma ihtimali güçleşebilmektedir.

Cerrahi müdahalesi geciken bebeklerde birkaç kez işlem uygulanması bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve ebeveynlerin psikolojik olarak yıpranmasına neden olabilmektedir. Ortalama 2-3 saat süren başarılı bir cerrahi müdahale sonrası bebekler 1 hafta içerisinde normal yaşantısına geri dönebilmektedir." şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Editör: Ömer Faruk