BURSA - 2023-2025 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'nde anlaşmaya varılamaması, sendikalı üyelerin ülke genelindeki mücadelesini sürdürmesine neden oldu.

Prysmian Fabrikası'nda çalışan işçiler, vardiya çıkışında fabrika önünde toplandı ve ilçe girişindeki iskele meydanına tepki yürüyüşü düzenledi. Bu eyleme Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, merkez yöneticileri ve fabrika sendika baş temsilcisi Ekrem Şaş da katıldı. Demirhane İstasyon Caddesi'nden İskele Meydanı'na yürüyen sendikalı üyeler, "Metal işçileri köle değil", "Sadaka değil toplu sözleşme" sloganları atarak, "MESS dayatmalarına hayır" pankartı açtı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işyerlerindeki eylemleri yoğunlaştırdıklarını, grev hazırlıkları için eğitimleri başlattıklarını söyledi. Atar, metal işçilerinin sesini meydanlarda daha da yükselteceklerini belirterek, "Metal işçileri olarak adım adım greve gidiyoruz. MESS, TİS görüşmeleri boyunca uzlaşmaz tavrını sürdürdü, işçilere kabul edilmeyecek teklifler sundu. Patronların kazançlarıyla işlerin kötü olduğu masallarına inanmıyoruz. Ürettiğimiz değeri biliyor ve hakkımız olanı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Atar, bu hafta arabulucu toplantılarının yapılacağını, raporun sendikaya ulaşmasının ardından hızla grev kararı alacaklarını belirtti. Talepleri karşılanana kadar eylemlerini artırarak sürdüreceklerini vurguladı.

Sakarya'da Makarna Fabrikasında Patlama: 20 Yaralı Sakarya'da Makarna Fabrikasında Patlama: 20 Yaralı
Birleşik Metal-İş Sendikası ?

1947'de Sendikalar Kanunu'nun kabulüyle birlikte kurulan sendikalardan biri olan Türkiye Maden-İş, o zamanki adıyla Demir-İş, Türkiye işçi hareketinin önemli grevlerine liderlik etmiştir. Öncülük ettiği grevler arasında Kavel Grevi (1963), Sungurlar Direnişi (1969) ve MESS'e bağlı işyerlerinde gerçekleşen 1964, 1977-1978 ve 1980'deki grevler bulunmaktadır. Türkiye Maden-İş aynı zamanda, 15 Ocak 1967'de DİSK'in kurucu üyeleri arasında yer alarak 15-16 Haziran İşçi Direnişi'ne katılmıştır.

BİRLEŞİK METAL-İŞ'in oluşumunda etkili olan diğer bir sendika ise 12 Eylül 1963'te kurulan ve bağımsız olarak faaliyet gösteren Otomobil-İş'tir. Otomobil-İş, 1980 MESS grevlerinde Türkiye Maden-İş ile birlikte eylemler gerçekleştirmiştir.

Ancak 12 Eylül Darbesi'nin etkisiyle Türkiye Maden-İş gibi DİSK'e bağlı diğer sendikaların faaliyetleri durdurulmuş, ancak bağımsız bir sendika olan Otomobil-İş kapatılmamıştır. Bu durumda, Türkiye Maden-İş üyeleri Otomobil-İş'e katılmışlardır. NETAŞ grevi, 1980 sonrası önemli grevlerden biri olarak Otomobil-İş liderliğinde gerçekleşmiştir.

1992'de Türkiye Maden-İş, DİSK'e bağlı diğer sendikalarla birlikte yeniden faaliyete geçmiştir. 4-5 Eylül 1993 tarihinde, Otomobil-İş ile Türkiye Maden-İş'in birleşme kararı alarak BİRLEŞİK METAL-İŞ'in kuruluşu gerçekleşmiştir. Son genel kurulu ise 29-30 Ekim 2011 tarihlerinde yapılmıştır.

Editör: Ömer Faruk