Rapora göre, işgal altındaki Filistin'deki gıda krizi, özellikle buğday unu ve yakıt kıtlıkları nedeniyle ciddi boyutlara ulaşmış durumda.
BM, Gazze'deki temel gıda ürünlerinden biri olan ekmeğin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Zira bölgede yaşayanların çoğu için erişebildikleri tek gıda maddesi ekmek. Gazze'nin merkezindeki bazı fırınların, buğday unu ve yakıt temininde yaşanan sıkıntılar nedeniyle faaliyetlerini zaman zaman askıya almak zorunda kaldığı belirtildi.
Bunun yanı sıra, rapor Gazze'nin kuzey kesimindeki yerleşim bölgelerinde mutfak tüpü kıtlığının da ciddi sağlık risklerine yol açtığını ortaya koydu. Yakıt eksikliği nedeniyle bölge sakinleri atıkları yakıt olarak kullanmaya başladı. Bu durum, solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma riskini artırıyor ve halk sağlığını tehdit ediyor.
BM'nin raporunda, Gazze Şeridi'ndeki devam eden askeri operasyonlar nedeniyle yaklaşık 130 bin kişinin son yedi hafta içinde evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade edildi. Ayrıca, bölgedeki konut ihtiyacının dörtte biri kadarının karşılanabildiği, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte yaklaşık 1 milyon kişinin zorlu hava koşullarına maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.
Raporda, hasar gören binalarda ve derme çatma barakalarda yaşayan 545 bin kişi olduğu belirtilerek, bu kişilerin branda ve diğer inşaat malzemelerine acil ihtiyaç duyduğu vurgulandı.
BM, bölgedeki insani krizle ilgili olarak uluslararası yardımların acilen artırılması gerektiğini ve Filistin halkının temel ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu yineledi.