Haber Merkezi- İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana Gazze'yi bombalayarak adeta açık hava hapishanesine çevirdiği belirtiliyor.

Gazze'de binlerce masumu öldüren İsrail, saldırılarına devam ediyor.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise yaptığı açıklamada, Gazze'nin açık hava mezarlığına dönüştüğünü belirtti.

Filistin'in gündemde olduğu zirve

AB: İran'ın Talebi Üzerine Hızlı Müdahale Uydu Haritalama Hizmetimizi Etkinleştirdik AB: İran'ın Talebi Üzerine Hızlı Müdahale Uydu Haritalama Hizmetimizi Etkinleştirdik

AB dışişleri bakanları, 21-21 Mart tarihleri arasında düzenlenecek AB liderler zirvesi öncesinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi.

Bakanların gündeminde, Ukrayna'ya askeri yardımların artırılması ve sürdürülebilir desteğin nasıl sağlanacağı olduğu gibi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar nedeniyle kentte giderek kötüleşen insani durum da bulunuyor.

Borrell'in başkanlığındaki toplantının bir bölümüne ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de video konferansla katılacak.

Ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ülkesindeki son durumu aktarmak ve görüş alışverişinde bulunmak için toplantıya çevrim içi bağlanacak.

"On binlerce insan için bir mezarlık"

Toplantının açılışında konuşan Borrell, üye ülkeler arasında geçen haftaki Ukrayna'yı desteklemek için oluşturulan fona 5 milyar euro aktarma kararının, bakanlar tarafından resmi olarak onaylanmasını beklediğini ifade etti.

Borrell, Rusya'da cezaevinde hayatını kaybeden muhalif Aleksey Navalnıy'nin ölümünden sorumlu tutulanlara yaptırımların açıklanacağını da belirtti.

Gazze'deki duruma ilişkin olarak Borrell, "Gazze, savaştan önce en büyük açık hava hapishanesiydi. Bugün ise en büyük açık hava mezarlığı. Binlerce insan için bir mezarlık ama aynı zamanda uluslararası insancıl hukukun en önemli ilkelerinin birçoğu için de bir mezarlık." şeklinde değerlendirmede bulundu.

AB ile İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınması konusunun da İspanya ve İrlanda'nın talebiyle bakanlar tarafından ele alınacağını bildiren Borrell, bugünkü toplantıda sadece siyasi tartışma yapılacağını ve karar alınmayacağını vurguladı.