Tavuk Eti İhracatı İçin Sınırlama Getirildi: Ticaret Bakanlığı Açıkladı Tavuk Eti İhracatı İçin Sınırlama Getirildi: Ticaret Bakanlığı Açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, tavuk ve balık yetiştiren çiftlik sahipleri için heyecan verici bir gelişme duyurdu. Bakanlık bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, balık ve tavuk yemlerinde kullanılan geleneksel hammaddelerin yerini böcek lavralarından elde edilecek yeni ürünler alacak.

AA muhabirinin bakanlıktan edindiği bilgilere göre, dünya genelinde artan nüfus ve iklim değişikliği gibi nedenlerle alternatif yem kaynaklarına olan talep artıyor. Bu doğrultuda, hayvansal üretim için önemli olan yemlerin bir kısmı böcek lavralarından temin edilecek.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen proje kapsamında, balık ve tavuk yemi için böcek lavralarından üretilecek yeni ürünlerin kullanılması planlanıyor. Bu proje ile endüstriyel ölçekte böcek larvalarının üretimi için yeni modellemeler geliştiriliyor.

Projenin bir sonucu olarak, balık yetiştiriciliğinde ve tavuk beslemede kullanılan yemlerin bir kısmının siyah asker sineği ve un kurdu larvalarından elde edilen alternatif protein kaynaklarıyla sağlanması hedefleniyor. Bu adımın aynı zamanda çevresel ayak izini azaltarak sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliğine katkı sağlaması bekleniyor.

Ayrıca, böcek lavralarının kullanılmasıyla elverişsiz tarım arazilerinin değerlendirilmesi ve organik atıkların bertaraf edilmesi gibi ek avantajlar da sağlanacak. Proje, yeni istihdam alanlarının oluşturulması ve tarım sektörüne katkı sağlaması açısından da önem taşıyor.

Bakanlık tarafından hayata geçirilmesi planlanan bu projenin, küresel düzeydeki sorunlara yerli ve sürdürülebilir bir çözüm sunması ve tarım sektörünü daha güçlü hale getirmesi hedefleniyor.