Mevsimsel olarak viral enfeksiyonların sıkça görüldüğü bir dönemde olduklarını ifade eden Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Güdeloğlu, enfeksiyonların sıklığı ve türünün mevsimlere göre değişiklik gösterdiğini, bu tür enfeksiyonların sonbahar ve kış aylarında zirve yaptığına dikkat çekti.

'influenza' özellikle 2 yaş altı çocuklarda daha ağır semptomlar gösterebiliyor

Uzm. Dr. Elif Güdeloğlu, öncelikle 'parainfluenza' virüslerinin neden olduğu krup hastalığının (viral bir enfeksiyon) başladığını belirterek, "Daha sonra, daha çok nezleye yol açan rinovirüs dönemine gireriz. Ardından, özellikle bir iki yaş altı bebekleri daha fazla etkileyen RSV sezonu başlar. Şu anda ise 'influenza' dediğimiz, grip olarak adlandırılan, özellikle 2 yaş altı çocuklarda zaman zaman daha şiddetli semptomlar gösteren önemli bir sürecin içerisindeyiz" dedi.

"Sıvı tüketimi artırılmalı"

Maymun Çiçeği Salgını: 16 Bin 700 Vaka, 570'ten Fazla Ölüm Maymun Çiçeği Salgını: 16 Bin 700 Vaka, 570'ten Fazla Ölüm

Uzm. Dr. Güdeloğlu, "Viral enfeksiyonların çoğunda ateş, öksürük, halsizlik gibi belirtiler görülür; bu durumlarda çocukların beslenmesinin ve sıvı tüketiminin mutlaka artırılması gerektiğini vurguladı. Çünkü sıvı kaybının çocuklarda önemli bir durum olduğunu söyledi.

"Çocuklarda el temizliğine dikkat etmeliyiz"

Odalardaki havalandırmanın sık yapılması, kapalı mekan ziyaretlerinin kısa tutulması, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak gibi önlemlerin, solunum yolu hastalıklarından korunmada önemli olduğuna dikkat çeken Güdeloğlu, "Bu süreçte odaların sık sık havalandırılması, kapalı alanlardaki ziyaretlerin kısa tutulması, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak önemlidir. Özellikle küçük yaşta olan çocuklar, ellerini ağızlarına götürme ve bu şekilde oyun oynama eğilimindedir, bu nedenle çocuklarda el temizliğine dikkat etmek önemlidir. Okul çağındaki çocuklar için ise durum biraz farklıdır. Onlar için teneffüs aralarında el yıkama ihtiyacı olmasına rağmen, bu yaş grubunda öncelik genellikle oyun oynamaktır. Bu durumda çocuklarda el hijyenini sağlamak için kolonya veya dezenfektan içeren çantalar kullanmak daha pratik olabilir."

"Taze meyve, sebze tüketimi çocuk hastalar için çok önemlidir"

Viral enfeksiyonları atlatan çocuklar için beslenmenin önemine vurgu yapan Güdeloğlu, "Bu dönemde alınan taze meyve, sebze tüketimi çocuk hastalar için çok önemlidir. Doğru beslenme ile alınan C vitamini desteğinin, birçok viral enfeksiyonun üstesinden gelmede ve korunmada faydalı olduğunu unutmamak önemlidir" dedi.

Çocuklarda Enfeksiyonlara Karşı Bitkisel Tedavi Yöntemleri Geliştirildi
Özellikle sonbaharın etkisini gösterdiği günlerde, çocuklarda enfeksiyonlara karşı bitkisel tedavi yöntemleri geliştirildi. İnsanlar, sağlık sorunlarına doğal besinlerle çözüm arayışında, hem hastalıklardan korunma hem de genel sağlıklarını destekleme amacıyla doğal tedavi yöntemlerine ilgi gösteriyor.

Ihlamur, elma kabuğu ve tarçın, soğuk algınlığı gibi yaygın rahatsızlıklara karşı ilk akla gelen bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak, ıhlamurun doğrudan tedavi edici bir etkisi olmamakla birlikte, vücudun su ihtiyacını karşılamada etkili olduğu bilinmektedir. Eğer çocukta herhangi bir alerjik reaksiyon söz konusu değilse, günde 3 bardağa kadar ıhlamur içilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Bu bitkisel destekleyici tedavi yöntemleri, çocuğunuzu enfeksiyonlara karşı koruma konusunda etkili olabilir.

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Nedir?

Pediatrik enfeksiyon hastalıkları, çocukluk çağında görülen döküntülü hastalıklardan, ateşli ve bulaşıcı hastalıklara, hastane enfeksiyonlarından konjenital enfeksiyonlara, enfeksiyöz hepatitlere ve çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış çocuklarda gelişen enfeksiyonlara kadar geniş bir yelpazede değerlendirilen bir alanı kapsar. Aynı zamanda, HIV virüsü taşıyan veya bu hastalığa yakalanmış çocuklardan, uzun süreli ateşe, verem ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına, viral enfeksiyonlara ve santral sinir sistemi enfeksiyonlarına kadar modern tıp perspektifinde bir dizi enfeksiyon durumu bu kapsamda değerlendirilir.

Editör: Ömer Faruk