Cuma Günü Allah'ın Hoşuna Giden İbadetler ve Ameller

Günahlardan arınmak ve Allah'a yaklaşmak için cuma günü, Müslümanlar için özel bir öneme sahiptir. İşte Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından rivayet edilen hadislerle birlikte, cuma günü Allah'ın hoşuna giden ibadetler:

1. Cuma Namazı Kılmak:
Cuma günü, Müslümanların toplu bir şekilde kıldığı cuma namazı, Allah'a yaklaşmanın en özel yollarından biridir. Peygamberimiz (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Kim, Cuma günü abdest alır, sonra en güzel kokuyla yağlar veya sürünür, sonra da Cuma namazına erken gitmek için acele ederse, o, cuma günü boyunca sürekli bir şükran içinde olur ve bu, kendisi için bir bayram günüdür." (İbn Mâce, İkâmet, 191)

2. Cuma Günü İstiğfar ve Dua:
Cuma günü, günahlardan arınmak ve mağfiret dilemek için bolca istiğfar etmek, dualarını arttırmak, Allah'a yönelmek büyük bir önem taşır. Bu gün, duaların kabul edildiği özel bir zaman dilimidir.

3. Sure-i Kehf Okumak:
Cuma günü, Kehf Suresi'nin okunması, bu surenin başından on ayetin ezberlenmesi, deccal fitnesinden korunmada etkili olduğu peygamberimiz tarafından bildirilmiştir. (Müslim, Müsâfirîn, 257)

4. Salavat Getirmek:
Cuma günü, bolca salavat getirmek, Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) salat ve selam göndermek, günahların affı ve sevapların artması için önemlidir.

5. Sadaka Vermek:
Cuma günü, sadaka vermek ve hayır işlerinde bulunmak, müminlerin günahlarından arınmalarına vesile olur. Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Her birinizin her bir eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir." (Müslim, Zekât, 56)

Cuma günü, Müslümanların bir araya gelerek Allah'a yönelmeleri, birbirlerine selam vermeleri ve ibadetlerini yerine getirmeleri, manevi bir temizlik ve yakınlaşma fırsatı sunar. Bu özel günü en iyi şekilde değerlendirmek, günahtan arınmak ve sevap kazanmak için bu ibadetlere özen göstermek önemlidir.

İşte Cuma günü gerçekleştirilmesi gereken 10 sünnet:

  1. Gusül Abdesti Almak: Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Her kim cuma günü abdest alırsa ne iyi eder; hele boy abdesti alırsa, o daha iyidir." (Ebû Dâvûd, Tahâret 128; Tirmizî, Cum`a 5)

  2. Ruhen ve Bedenen Cuma'ya Hazırlanmak ve Güzel Koku Sürmek: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle öğüt verdi: "Cuma günü gusül abdesti alın, temizlenin, güzel koku sürün, sonra farz olan namazı kılın ve hutbe okunurken sessizce dinleyin; böylece o cuma ile önceki cuma arasındaki günahlarınız bağışlanır." (Buhârî, Cum’a 6, 19)

  3. Yeni Alınan Elbiseleri Cuma Günü Giymek: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yeni bir elbise giydiğinde şu dua ile niyetlenirdi: "Allah'ım! Hamd sana mahsustur. Onu bana sen giydirdin. Senden onu hayırlı kılmanı ve yapılışına uygun kullanmanın hayrını nasip etmeni dilerim." (Ebû Dâvûd, Libâs 1; Tirmizî, Libâs 28)

  4. Bolca Salavat Getirmek: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur." (Ebû Dâvûd, Salât 201, Vitir 26)

  5. Sadaka Vermek: Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle öğüt verdi: "Her birinizin her bir eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir. İşte bu sebeple her tesbih bir sadaka, her hamd bir sadaka, her tehlîl bir sadaka, her tekbîr bir sadaka, iyiliği tavsiye etmek sadaka, kötülükten sakındırmak sadakadır." (Müslim, Müsâfirîn 84, Zekât 56)

  6. Kabir Ziyaretinde Bulunmak: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Kabirleri ziyaret etmek isteyen ziyaret etsin. Çünkü kabir ziyareti bize âhireti hatırlatır." (Tirmizî, Cenâiz 60)

  7. Tırnakları Kesmek: Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Peygamberlerin sünneti (fıtrat) beştir: Sünnet olmak, kasıkları tıraş etmek, tırnakları kesmek, koltuk altını temizlemek, bıyıkları kırpmak." (Buhârî, Libâs 51, 62, 64; Müslim, Tahâret 49, 50)

  8. Kehf Sûresini Okumak: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Kehf sûresi’nin başından on âyet ezberleyen kimse deccâlden korunmuş olur." (Müslim, Müsâfirîn, 257)

  9. Müslüman Kardeşine Selam Vermek ve Cuma'sını Tebrik Etmek: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Müslümanın müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selâmı almak, hastayı ziyaret etmek, cenazeye iştirak etmek, dâvete icabet etmek, aksırana 'yerhamukellah' demek." (Buhârî, Cenâiz 2; Müslim, Selâm 4)

    İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır? İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır?
  10. Cuma Namazına Vaktinde Gitmek ve Hutbeyi Güzelce Dinlemek: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Güzelce abdest alarak cuma namazına gelen, hutbeyi sessizce dinleyen kişi, iki cuma arasındaki ve fazladan üç gün süren günahları bağışlanır. Hutbe okunurken taşlarla oynarsa, boş ve anlamsız bir iş yapmış olur." (Müslim, Cuma 27. Ayrıca bk. Müslim, Cuma 26)

Editör: Ömer Faruk