Diyarbakır Mevlid-i Nebi Düzenleme Kurulu'nun yazılı açıklamasına göre, 28 Nisan Pazar günü Nevroz Parkı'nda gerçekleşecek olan Mevlid-i Nebi etkinliği için Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi'nden talep edilen "ücretsiz taşıma için otobüs desteği" reddedilmiştir.

Kamuoyu baskısının etkisiyle, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından 26 aracın tahsis edileceği belirtilmiş ancak sonrasında yapılan bildirimde sadece 5 aracın tahsis edileceği ifade edilmiştir.

Vakıf tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:

"22 Nisan 2024 tarihinde basın açıklaması yapılarak Pazar günü Nevroz Parkı'nda gerçekleşecek Mevlid-i Nebi programı için belediyeden ücretsiz taşıma için otobüs desteği istendiği ve bu talebin olumsuz karşılandığı açıklanmıştı. Kamuoyundan gelen tepkilerin ardından, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'ücretsiz otobüs tahsis edilmediği iddiasıyla asılsız bir kampanya yürütüldüğü' belirtilmişti.

Ancak aynı açıklamada, taleplerimizi destekler mahiyette 'otobüs tahsis edilmemesinin araçların arıza durumundan kaynaklandığını ve tahsis sürecinin devam ettiğini' ifade etmişlerdi."

"5 araç yeterli olmayacaktır"

Verilen 26 araç sözünün tutulmadığı ve sadece 5 aracın tahsis edildiği belirtilen açıklamada, "Sonraki gün bize ulaşan belediye yetkilileri, bir yanlış anlaşılma olduğunu belirterek, miting alanına ücretsiz taşıma için belediye otobüslerinin tahsis edileceğini bildirmişlerdi. Ve ardından toplam 13 durakta 2'şerli olmak üzere 26 aracın tahsis edileceği aktarılmıştı.

Bu yaklaşım üzerine, makul ve itidalli bir beklemeyle süreci takip ettik. Yerel yöneticilerin doğru adımlar atacağını umut ettik. Ancak 25 Nisan akşamı, yani Mevlid-i Nebi etkinliğine birkaç gün kala, sadece 5 araç tahsis edileceği belirtilmiştir. Koca Diyarbakır'da, yüzbinlerin katıldığı bir etkinliğe 5 aracın yeterli olacağı düşünülemez. Bu, Diyarbakır halkını ciddiye almayıp küçümsemektir."

"Sözler tutulmamıştır"

Futbol maçları için belediye araçlarının ücretsiz olarak kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Sözler tutulmamıştır. 13 durakta 2'şerli olmak üzere 26 aracın tahsis edileceği vaadi verenler geri adım atmıştır. Bu kez, araçların yetersiz ve arızalı olduğu gerekçesi ileri sürülmüştür. Oysa ki Büyükşehir Belediyesi, geçen hafta şehrimizde oynanan bir futbol maçı için belediye araçlarıyla halkı ücretsiz olarak stadyuma taşımıştır. Belediyeler, halka hizmet etmek için vardır. Bu konuda ihtiyaç olduğunda, belediye hizmet sunmalıdır. Ancak bu duyarlılık tek taraflı olmamalıdır." denildi.

"Yazılı bildirimde bulunulmaması garip"

Belediye yetkililerinin yazılı bildirimde bulunmamasına da dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sürecin başında, talep dilekçesi konulu belgemiz, 05.04.2024 tarihinde saat 11.52'de 19088 Numarası ile kaydedilmiştir. O tarihten bugüne kadar tarafımıza yapılan tüm açıklamalar, yazılı değil, sözlü olarak yapılmıştır. Büyükşehir belediyesi yetkililerinin yazılı bildirimde bulunmaması da ayrıca garip bir durumdur."

"Diyarbakır ile özdeşleşen Mevlid-i Nebi gibi bir etkinliğe, talep edilen araç sayısında tahsis yapılmaması kabul edilemez." denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Büyükşehir belediyesinin kararı, sabotaj niteliğindedir ve niyeti açıkça ortaya koymuştur. Mevlid etkinliğine yönelik belediye yöneticilerinin bu tavrını değerli Diyarbakır halkının takdirine sunuyoruz. Bir kez daha, belediyelerin siyasi partilerin şubesi olmadığını, halkın hizmeti için var olan kamu kurumları olduğunu hatırlatıyor ve hizmetin ideolojik sebeplerle engellenemeyeceğini vurguluyoruz.

IOM Raporu: Küresel Göçmen Sayısı 281 Milyonu Aştı IOM Raporu: Küresel Göçmen Sayısı 281 Milyonu Aştı

Bu nedenle, aziz Diyarbakır halkına ve Peygamber Sevdalılarına bir çağrımız olacaktır. Bu Pazar günü yapılacak olan Mevlid-i Nebi etkinliğine destek olmak için seferber olalım. 1400 yıl önce Peygamber aşığı Medine halkının Hz. Muhammed’i (sav) karşıladığı coşku ile seferber olalım. Her Peygamber Sevdalısı kardeşimizden ricamız; Mevlid etkinliğine gelmek isteyen halkımızın mevlit meydanına taşınmasına destek olmasıdır. Mevlid-i Nebi etkinliğine tüm kardeşlerimizi ve dostlarımızı ayrı bir aşk ve heyecan ile davet edelim. Özellikle araç sahibi kardeşlerimizin afişlerde belirtilen duraklardan misafirlerimizi alana taşımasını talep etmekteyiz.