Gantz'tan Netanyahu'ya Sert Uyarı: "Uçuruma Sürüklemeyi Tercih Edersen, Kabineden Çekiliriz" Gantz'tan Netanyahu'ya Sert Uyarı: "Uçuruma Sürüklemeyi Tercih Edersen, Kabineden Çekiliriz"

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve PAMER Müdürü olan Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi sonuçlarını analiz etti. Seçime katılım oranının düşük olmasıyla ilgili olarak, iktidar partisine küskün olan seçmenlerin büyük bir kısmının sandığa gitmemiş olabileceğini belirtti.

Ağca'ya göre, sonuçları etkileyen en önemli unsur, DEM Partisi ve İYİ Parti seçmenlerinin CHP'yi desteklemesidir. Mayıs 2023'teki milletvekili seçimlerine kıyasla DEM ve İYİ Parti oylarında bir düşüş yaşanmış ve bu oyların önemli bir kısmı CHP'ye yönelmiştir.

Özellikle Yeniden Refah Partisi'nin oy potansiyelinin doğru bir şekilde değerlendirilmemesi, seçim ittifakına katılmasını engellemiştir. Ayrıca, AK Parti'nin uzun iktidar süresinin ve seçim stratejisinin doğru belirlenememesinin sonuçları etkilediği düşünülmektedir.

Sonuç olarak, Ağca, AK Parti'nin kendi seçmeninden ciddi bir ikaz aldığını ve doğru politikalar izleyerek tekrar desteği kazanabileceğini belirtiyor. Ancak CHP'nin önümüzdeki dört yılda göstereceği performansın da seçmen eğilimlerini etkileyeceğini vurguluyor.