Elazığ'ın Palu ilçesinde, baharın gelişini müjdeleyen uçkun ve yellik adlı bitkiler tezgahlardaki yerini aldı. Halk arasında yayla muzu olarak da bilinen uçkun, Palu, Kovancılar ve Karakoçan ilçelerindeki yüksek dağlık kesimlerden toplanarak ilçe merkezinde satışa sunuluyor.

Her yıl bu dönemde uçkun toplama geleneğini sürdüren Ömer Karabulut, uçkunun kolestrol, şeker ve tansiyona iyi geldiğini belirtiyor. Sabahın erken saatlerinde yüksek dağlara tırmanarak uçkunları topladıklarını ifade eden Karabulut, öğlen saatlerinde ise ilçe merkezine getirip satışa sunduklarını aktarıyor. Kilosu 50 TL olan uçkun, bölgede talep görüyor ve hızla tükeniyor.

Yellik adı verilen bitkinin de kanserle mücadelede faydalı olduğu biliniyor. Yüksek dağlarda yetişen yellik bitkisi, çorba veya haşlama şeklinde tüketiliyor ve kanser hücrelerini öldürdüğü söyleniyor. Talebin yoğun olduğu bu bitkiler, bölgede geleneksel bir şifa kaynağı olarak değerlendirildi.

Kurban Bayramı Öncesi Kırmızı Et Fiyatları Yeniden Zamlandı! Kurban Bayramı Öncesi Kırmızı Et Fiyatları Yeniden Zamlandı!

Elazigda Yayla Muzu Uckun Tezgahlardaki Yerini Aldi Aae09026