Elma sirkesinin kan şekeri ve insülin seviyeleri üzerinde birçok faydası bulunuyor.

Elma Sirkesinin Faydaları

  • Ateş düşürmek için suya eklenerek kullanımı yaygın olsa bile dezenfekte edici özelliği vardır. Siğil, mantar ve kulak enfeksiyonlarının tedavi edilmesinde kullanılır.
  • Yaraların temizlenmesi için kullanılırsa bakterileri yok eder.
  • Cilt temizlemesi için su ile seyreltilerek kullanılırsa yüz temizleme toniği görevi görür.
  • Vücudun kan şekerini düzenleyerek şeker hastalığını tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Salatalara ve yemeklere kullanıldığında tokluk hissi oluşturacaktır bu sayede daha az kalori almanıza yardımcı olacaktır.
  • Düzenli olarak tüketilirse daha dinç hissettirir.
  • Kalp krizi geçirme ihtimalini düşürür.

Yüksek karbonhidratlı bir öğünle tüketildiğinde, dokuların insülin duyarlılığını yüzde 19 ila 34 arasında arttırdığı ve kan şekerini belirgin şekilde düşürdüğü gözlemlenmiştir. Bu özellikleri sayesinde şeker hastaları, gizli şeker sorunu olanlar ve kan şekerini düşük tutmak isteyenler için faydalı olabilir. Şeker hastaları, sirke tüketerek kullandıkları ilaç miktarını azaltabilirler.

Araştırmalar ayrıca elma sirkesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Sirke, tokluk hissini artırarak kişinin daha az kalori almasına yardımcı olur. Örneğin, yüksek karbonhidratlı bir öğünle birlikte alındığında doygunluk hissi artar ve gün içinde 200 ila 275 kalori daha az tüketilir. Ayrıca yapılan bir çalışmada, aşırı kilolu 175 kişiyle gerçekleştirilen 3 aylık bir süreçte, günlük olarak tüketilen elma sirkesinin miktarının göbek bölgesindeki yağları azalttığı ve kilo verme sürecini hızlandırdığı gösterilmiştir.

Rebiülevvel Ayı Yarın Başlıyor: İslam Dünyasında Mevlid Kandili Hazırlıkları Rebiülevvel Ayı Yarın Başlıyor: İslam Dünyasında Mevlid Kandili Hazırlıkları

Cilt bakımında doğal ürünleri tercih edenler için elma sirkesi popüler bir seçenektir. Asetik asit ve malik asit gibi meyve asitlerini içeren elma sirkesi, antibakteriyel ve antifungal özellikler sergiler. Akne oluşumunda etkili olan bir faktör bakterilerdir; bu nedenle elma sirkesi, antibakteriyel özelliği sayesinde akne tedavisinde kullanılabilir.

Elma sirkesi, tonik olarak, yüz yıkama suyu olarak ve hatta leke tedavisi için kullanılabilir. Yüz temizleyici olarak kullanıldığında, cilt ve gözenekleri derinlemesine temizler. Günde bir kez suyla seyreltilmiş elma sirkesiyle yıkanmak, yağ, kir ve ölü cilt hücrelerinin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ayrıca, cilt toniği olarak da tercih edilen elma sirkesi, cildi bakterilerden ve yabancı maddelerden arındırarak gözenekleri sıkılaştırır. Bir cilt toniği için önerilebilecek tarif şu şekildedir: 1 ölçü elma sirkesi, 2 ölçü arıtılmış su.

Elma Sirkesinin Zararları

Birçok faydası olan Elma Sirkesinin Zararları vardır. İçinde sitrik asit vardır ve seyreltilmeden kullanılırsa yemek borusuna zarar verme ihtimali vardır. Hücrelere de zarar verme ihtimali olan asit vücutta ki potasyumun azalmasına sebep olabilir. Potasyum düzeyi düşerse kemiklerimiz olumsuz yönde etkilenir. Cilt temizliği ve sivilce tedavisi için önerilse de kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Cilt için kullanılırken bal veya su koyularak kullanılmalıdır. İnsülin ve diüretik ilaç kullanan kişilere elma sirkesini kullanmaları tavsiye edilmez.

Elma sirkesi tarifi şöyle:

Malzemeler:

  • 2 kg büyük boy kırmızı elma
  • 4,5 litre içme suyu
  • 6 yemek kaşığı bal
  1. Elmaları iyice yıkayın, doğrayın ve çekirdeklerini çıkarın.
  2. Temizlenmiş bir cam kavanoza elma dilimlerini yerleştirin.
  3. Üzerlerine içme suyunu ekleyin ve bir parça boşluk bırakın. Her kavanoza 2 yemek kaşığı bal ekleyin.
  4. Kavanozun ağzını pamuklu bir tülbentle kapatın, sıkıca sabitleyin.
  5. Güneş almayan ve karanlık bir yerde yaklaşık 1,5 ay bekletin. Arada bir karıştırın.
  6. Sirke fermente olmaya başladığında, süzün ve posaları atın.
  7. Sirkeyi tekrar bir kavanoza alın, kalan bal ve tuzu ekleyin.
  8. Kapalı bir şekilde serin bir yerde saklayın.
  9. Sirke anası oluştuğunda ve keskin bir koku geldiğinde sirkeniz kullanıma hazırdır. Sirke anasını çıkarıp süzerek kullanabilirsiniz.

Bu tarif Canan Karatay'dan alınmıştır.

Editör: Ömer Faruk