Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılına ilişkin açıkladığı nüfus verilerine göre, 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, 2023 yılında 1,51'e geriledi. Bu verilerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, doğum oranlarındaki düşüşün ciddiyetine dikkat çekti ve konuyla ilgili tedbirlerin tartışılması için bir çalıştay düzenlenmesi talimatını verdi.

AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından organize edilen çalıştay, 2 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Çalıştayda, doğum oranlarının düşüşüne karşı alınması planlanan tedbirler tartışılacak. Bu tedbirler arasında doğum izninin artırılması, ikinci ve üçüncü çocuğa teşvik verilmesi ve kreş veya bakım süreçlerinin maddi olarak desteklenmesi gibi konular yer alacak.

AK Parti Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Hakkı Öztürk, çalıştayın düzenlenme kararının TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından alındığını belirtti. Öztürk, çalıştayda nüfus artış hızındaki düşüşe karşı önerilerin ve alınması gereken tedbirlerin konuşulacağını ve bunların Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na sunulacağını ifade etti.

15 banka, ATM'lerden para çekim limitlerini değiştirdi! 15 banka, ATM'lerden para çekim limitlerini değiştirdi!

Öztürk, doğum izni sürelerinin uzatılması, kadınların çalışma hayatında kreş veya bakım süreçlerinin maddi olarak desteklenmesi ve ikinci ve üçüncü çocuğa teşvik verilmesi gibi konuların uygulanacağı genel paketlerin ve çözüm önerilerinin çalıştayda kararlaştırılacağını söyledi. Ayrıca, dünya genelinde doğum oranlarındaki düşüşle mücadele eden ülkelerin başarılı örneklerinin incelendiğini ve Türkiye'nin kültür ve geleneğine uygun bir model geliştirileceğini belirtti.

Çalıştay, AK Parti Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya ve konusunda uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek. Çalıştayın amacı, demografik fırsat penceresi olarak adlandırılan genç ve eğitimli nüfusun muhafaza edilmesi ve sayısının artırılması yoluyla Türkiye’nin güçlü bir demografik yapıya sahip olmasını sağlamak.

Bu çalıştayın sonuçlarının, Türkiye'nin demografik yapısını olumlu yönde etkileyecek ve doğurganlık oranlarını artıracak tedbirlerin hayata geçirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Editör: Masume Masume