Erzurum'un Çat ilçesine bağlı yaklaşık 50 hanelik kırsal Çimenözü Mahallesi'nde yol ve elektrik sorunu olduğunu söyleyen köy Muhtarı Bedri Sarı son birkaç yıldır defaten köy yolunun asfalt çalışması ve köy içinin de kilit taşıyla döşenmesi için dilekçe yazdıklarına rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarını dile getirdi. Muhtarın elindeki dilekçede köy yolunda tadilatın yapıldığını, asfalt çalışması içinde işlemlere başlanıldığı cevabını almasına rağmen ne yolda bir tadilatın ve ne de asfalt çalışmasının yapılmadığını söyledi.
Köylüler duruma tepki gösterip çevre illerde ve birçok köyde yolların yapıldığını ve köy için kilit taşların düşendiğini söyleyerek bu hizmetlerin neden kendi köylerinde yapılmadığını söyledi.
halkı bir araya gelerek yetkililere yollarının bir an önce yapılması çağrısında bulundu. Her seçimde vaadi verilen ancak bir türlü yapılamayan yolları için yetkililerden çalışma beklediklerini ifade ettiler.
'Yolun yapılacağına dair yazı aldım ancak şuan yetkililer yazının olmadığını söylüyorlar'
Köyün sorunlarını anlatan Köy Muhtarı Bedri Sarı, yaptığı açıklamada, 'Şimdiye kadar köyümüze bir hizmet yapılmamıştır. Dilekçe vermeme rağmen cevap gelmedi. 2023 genel seçimleri öncesi bir yazı aldım ancak o yazı da şu anda iptal ettiler. Defaten Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kırsal Bölge Müdürlüğüne gittim ancak bana böyle bir durum olmadığını söylediler. Yazı elimde delil olarak duruyor. Ancak onlar böyle bir şeyin olmadığını iddia ettiler. Biz de sesimizi basın yoluyla duyurmak istiyoruz inşaallah bir sonuç alırız.' dedi.
'Yollarımız kışın kullanılamaz halde'
Muhtar Sarı, 'Olumuz ham toprak halindedir. Bölgemiz bir tarafta Çat, bir tarafta Karlıova, bir tarafta Tekman'dır. Bu yol Tekman grup yolu olarak biliniyor. Bölgenin tüm ihtiyacı bu yolla gideriliyor. Kışın ne saman araçları gelebiliyor ne de farklı büyük araçlar girebiliyor. Sadece küçük araçlar gelebiliyor. Ulaşımımız kışın yok. Bölgede toplamda 50 köy var ve hepsi bu yolu kullanmakta. Bölgemiz hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Başka da gelirimiz yoktur. Milyonluk aracı olanlar bu yola girdiğinde bir hafta sonra yolların bozukluğundan ötürü hurdaya dönüyor.' ifadelerini kullandı.
'10 köyden imza toplayıp Belediyeye verdim ancak yine de fayda etmedi'
Muhtar Sarı, 'Uzun süredir asfalt talebimiz var ancak herhangi bir adım atılmamış. Elimde dilekçelerim var. 2 yıldır sürekli dilekçe veriyoruz. 10 köyden imza toplayıp dilekçe de Belediyeye verdik ancak yine de fayda etmedi. Yetkililerden talebim yolun asfalt olmasıdır. Bir gözle değil dört gözle bunu bekliyoruz ama yapmıyorlar.' dedi.
'Köyün içinde hiçbir hizmet yok'
Köyün içinde de yolların olmadığını aktaran muhtar Sarı, 'Köy içinde zaten hiç bir şey yok. Toz toprak, hayvan gübresinden geçilmiyor. Her tarafta köyleri yapmışlar ancak bizim köyde şimdiye kadar hiçbir hizmet yapmamışlar. Kilit taşı için de dilekçe verdim ama ona da cevap gelmedi. Altyapıyı da 2 yıl önce yaptılar ancak şu anda her tarafı arızalıdır ve tıkalı durumda. 2 gün önce gelip tıkalı bir yeri açtılar ancak diğer yerler duruyor.' dedi.
'Köylü her gün beni sıkıştırıyor'
Hizmet olmayışından dolayı köylü tarafından sürekli sıkıştırıldığını dile getirerek, 'Elimden geleni yapıyorum. Benim üzerime düşen dilekçe yazmak ve hizmet talep etmek. Köylü haklı olarak sürekli bizi sıkıştırıyor ancak elimden bir şey gelmiyor. Bu gidişle beni köyden kovacaklar. Köylü hizmet gelmediği takdirde köyden gitmemi istiyor. Çaresizim ve yetkililerden bir an önce hak ettiğimiz hizmeti almak istiyoruz. Köyümüzde yaklaşık 50 hane var. İlgili Bakanlığa ve Erzurum yetkililerine sesleniyorum, her tarafta köyler bağ bahçe, güllük gülistanlık ve hizmet güzel ancak neden bu köye hizmet gelmiyor anlamış değilim. Neden hizmet yok? Her hafta işlerin peşinde koşuyorum ama hizmet gelmiyor. Rica ediyorum bize de görün ve bize de hizmet verin. Biz de bu ülkede yaşıyor ve bu ülkenin vatandaşıyız. Türkiye'nin bayrağının altındayız, başka ülkenin insanı değiliz, bize de hizmet gelsin.' dedi.
'Biz üvey evlat mıyız?'
Köy sakinlerinden Şemsettin Kılıç, 'Öncelikle İLKHA'ya teşekkür ediyor ve sizi tebrik ediyoruz. Erzurum basını bize gelmedi. 20 yıldan beri aynı stabilize yol var. Bu yol ana arterdir. Tekman, Çimenözü ve Karlıova üçgeninde bulunmaktadır. Hiçbir hizmet yok, bakıyorsun Bingöl'ün ve Çat'ın köylerine bakıyorsun 10 haneli bir köye bile asfalt gitmiş. Bizim burası yazın toz, toprak, kışın da çamurdan geçilmiyor. Yaz ortası olduğu halde çukurlar var. Biz hizmet bekliyoruz başka bir şey beklemiyoruz. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Diyarbakır ve Urfa'yı gezdim hiçbir köyde asfaltsız köy yok. Biz üvey evlat mıyız?' şeklinde tepki gösterdi.
'Deprem bahane edilerek ihale yapılmadı'
Kılıç, 'Önümüz seçim, hiç olmazsa bu seçimde bir hizmet yapılsın. Defalarca Büyükşehir belediyesi ve Kırsal Bölge Müdürlüğüne gittik ancak bir türlü sonuç alamadık. Bu yıl deprem var diye depremi bahane ederek hizmetimizi askıya aldılar. İhale yapamadıklarını söylediler. Geçen yıl sonunda ihale yapıldı ancak hiçbir müteahhit almadı. Onlar da haklı çünkü maliyet kurtarmıyordu. Bu yıl da ihaleler yok. Önceki gün bir iş makinesi geldi, yolun kenarındaki su neredeyse yola girecekti ancak yolu açmadan gitti. Hizmet yok, biz hizmet bekliyoruz. Bununla beraber köyümüzde 115 yıllık evler var. Geçmiş yıllarda gelip evleri yaptılar ama sağlıklı değil. Yarım saatte boyası bitti, duvarları sıvasız tuğlaları görünüyor. Çürük malzeme kullandılar. Yaptıkları evler şu anda hemen hemen hepsi yıkılma yüz tutmuş durumda. Toprakla karışık bir beton yaptılar başka da bir şey yok. İhale yapıldığında da kontrol yapılmadı. Devletin milletin malı gidiyor kimse gelip bir şey demiyor. Ahır yaptılar onlar da sağlıklı değil, sanırsın gecekondu. Son olarak çağrımız şudur; Birinci olarak yolumuzu yapsınlar, ikinci olarak köyümüzün içini düzenleyip yollarını çıkarıp parke döşesinler. Başka bir şey istemiyoruz. Sularımız eksik, yardımcı olsunlar, arazi sulama kanallarımız yapılmadığından dolayı arazilerimizi sulayamıyoruz. Sıkıntı içerisindeyiz.' şeklinde konuştu.
'Belediye başkanı köye gelmeye utanıyorum dedi'
Abdurrahim Coşkun, 'Yolumuzda kamyonlar ilerleyemiyor ve devriliyor, hepsi çukur halinde. Her yıl asfalt yapacağız diyorlar ancak bir türlü asfalt yapılmadı. Yolumuz, Karlıova, Çat, Tekman ve Erzurum'a bağlı yoludur. Karlıova'nın tüm köyleri asfalttır. Burada bir yağmur yağsa çamurdan kendimizi kurtaramıyoruz. Bütün belediye encümenleri köye gelmek istediklerinde bize diyorlar çamurdan dolayı gelemiyoruz. 'Ayıp değil mi böyle diyorsunuz?' dedim. Dönemin belediye başkanı da çamurdan dolayı gelemeyeceğini söyledi. Çat Belediye Başkanı bana dedi ki köyünüze geleceğim ama utanıyorum gelmeye. Kimse burada çalışmadı. Buradan Karlıova Bingöl her tarafa yol gidiyor. Biraz düşünmeleri lazım. Biz de Türkiye'ye bağlıyız. Devlet kimsenin babasının malı değil, hepimizin ülkesidir. Gerek bize ayrımcılık yapmayalar.' dedi.
'Hastalarımız oluyor yoldan dolayı gelen olmuyor ve ölüme terk ediliyor'
Coşkun, 'Birkaç yıl önce 5 hastam vardı. Muhtarı aradım dedim 5 hastam var. Bana diyorlar, araç köye yaklaştı, yukarı tarafta, bir kere dediler araçlar bozuk. Bir türlü bize yetişmediler. En son dedim isterim ki 2 hastam ölsün ki ancak bazı şeyler anlaşılsın. Sonra bana dediler ki 112'yi ara araç yukarıda bekliyor. Hastalar öldükten sonra mı gelecekler? Sağlık Bakanlığından fotolar ve deliller gösterdim ancak inandılar. Bir kuşun ayağına bir şey olsa seferber olurlar veteriner hizmetleri gibi hizmetler gelir ancak insan için burada bu durum söz konusu değil. Geçenlerde beyin kanaması vakası oldu 24 saat geçtikten sonra gelindi ancak adam öldü. Burada hizmet yok, hizmet istiyoruz. Birinci olarak köyümüzün yolunu istiyoruz, ikinci olarak köy içi yollar ve kaldırım taşı istiyoruz, üçüncü olarak da suyumuz yok arazi sularımız yok. Elektriklerimiz tam ve sağlam değil, her şeyden mahrumuz.' şeklinde konuştu. (İLKHA)