Filistin

Gazze Ateşkes Müzakerelerinde Yeni Tur Sona Erdi: Arabulucular müzakerelerinin olumlu geçtiğini duyurdu!

Doha'da yapılan ateşkes müzakereleri sonucunda, arabulucular yeni bir teklif sundu ve Kahire'de yapılacak toplantıda ateşkesin detaylarını görüşme kararı alındı. Ortak açıklamada, artık kaybedecek zaman olmadığı ve esir değişimi ile ateşkesin uygulanması gerektiği vurgulandı.

Abone Ol

Gazze'deki ateşkes ve esir değişimi müzakerelerinin yeni turu, Katar'ın başkenti Doha'da tamamlandı. Görüşmelerde, arabulucular tarafından taraflara sunulan yeni bir teklif üzerinde mutabakat sağlanmaya çalışıldı ve Kahire'de yakın bir tarihte tekrar bir araya gelinmesi kararlaştırıldı.

Katar, Amerika Birleşik Devletleri ve Mısır'ın ortak açıklamasında, Doha'da son 48 saat içinde yapılan görüşmelerin ciddi ve yapıcı bir atmosferde geçtiği ifade edildi. Açıklamada, ABD'nin, Katar ve Mısır'ın desteğiyle her iki tarafa da ABD Başkanı Joe Biden'ın belirlediği ilkelerle ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararıyla uyumlu bir teklif sunduğu belirtildi. Bu teklif, geçtiğimiz hafta üzerinde anlaşılan noktalara dayandığı ve kalan boşlukları doldurmayı amaçladığı vurgulandı.

Arabulucular, esirler ve tutuklularla ilgili kısımların yanı sıra anlaşmanın kapsamlı insani kısımlarının uygulanmasına yönelik teknik detayların üzerinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Üst düzey yetkililerin, bir anlaşmaya varma umuduyla önümüzdeki hafta sonundan önce Kahire'de yeniden bir araya gelecekleri ifade edildi.

Ortak açıklamada, "Artık kaybedecek zaman yok. Esirleri ve tutukluları serbest bırakmanın, ateşkesi başlatmanın ve bu anlaşmayı uygulamanın zamanı geldi." ifadeleri yer aldı. Ayrıca, bu sürecin Gazze halkına yardım sağlayacağı ve bölgesel gerilimleri azaltacağı belirtildi.

HAMAS'tan İlk Tepki:

HAMAS'tan bir kaynak, El Cezire'ye verdiği ilk demeçte, Doha toplantılarının sonuçlarının 2 Temmuz'da kararlaştırılanlara bağlılık içermediğini belirtti. El Aksa televizyonuna konuşan başka bir HAMAS yetkilisi ise, "Hareket, 2 Temmuz'daki teklife bağlıdır. Ancak dolaylı olarak bize ulaştırılanlar, daha önce bildirilenlerin altında kalıyor ve HAMAS bunu kabul etmeyecektir." dedi.