Haber Merkezi- RSF, Gazze Şeridi’nin Han Yunus bölgesinde bir İsrail tankının saldırısında yaşamını yitiren gazeteci Muharib ve yaralanan meslektaşları hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail tankının basın mensubu oldukları belli olan bir grup gazeteciye kasten ateş açması sonucu serbest gazeteci Muharib'in hayatını kaybettiği, meslektaşı Selma el-Kaddumi’nin ise yaralandığı belirtildi.

Muharib ve el-Kaddumi’nin, 18 Ağustos'ta İsrail'in bölgeden geri çekilmesini haberleştirmek için Han Yunus'a giden gazeteci grubunun içinde yer aldığı ve akşam saat 19.00 sularında İsrail'e ait bir tankın hedefi oldukları ifade edildi. Tank saldırısında sırtından yaralanan el-Kaddumi, bölgeden kaçmayı başardı, ancak yere yığılan Muharib, çatışmalar nedeniyle bölgeden tahliye edilemedi. Meslektaşları, Muharib'in cansız bedenine ancak ertesi sabah ulaşabildi.

26 yaşındaki Muharib, Filistin haber sitesi PDN için çalışan bir serbest gazeteci, el-Kaddumi ise AFP dahil olmak üzere uluslararası haber ajansları için çalışan serbest bir foto muhabiriydi.

RSF'nin açıklamasında, bölgede görev yapan foto muhabiri Ezzedine Muasher’in çektiği ve kişisel Instagram hesabında yayımladığı videoya da atıfta bulunuldu. Videoda, İsrail tankının gazetecilere ateş açtığı ve "press" yazılı yelekler giyen gazetecilerin tank ateşinden kaçtığı görülüyor. Muasher'in, videoda Muharib'in nerede olduğunu sorduğu ve "Hayatta kalmamız bir mucize," dediği de duyuluyor.

Mojo Kola'dan Filistin'e Destek: Satılan Her Şişe Yardıma Dönüşüyor Mojo Kola'dan Filistin'e Destek: Satılan Her Şişe Yardıma Dönüşüyor

RSF: Gazetecilere Yönelik Savaş Suçları İçin UCM’ye Şikayette Bulunacağız

RSF’nin Orta Doğu Masası Başkanı Jonathan Dagher, İbrahim Muharib'in Gazze'de "işini yapmaya çalıştığı için öldürülen" son gazeteci olduğunu belirterek, "Gazetecilere yönelik savaş suçları için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) yeni bir şikayette bulunacağız." dedi. Dagher, videolar ve görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak, İsrail tankının ateş açtığı esnada gazeteci grubunun kimliğinin belirlenebilir olduğunu, ancak Muharib ve meslektaşının kasten hedef alındığını vurguladı.

Uluslararası toplumun, İsrail'e bu katliamları durdurması için baskı yapması gerektiğini belirten Dagher, "Bu suçlara yönelik cezasızlığın son bulması da çok önemli." ifadelerini kullandı.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırılarda, Muharib'in ölümüyle birlikte hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 169'a yükseldi.

Editör: Fatma Zehra