Gazze merkezli bir sivil toplum kuruluşunun, War Child Alliance'ın desteğiyle gerçekleştirdiği araştırma, savaşın çocuklar üzerindeki yıkıcı psikolojik etkilerini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, Gazze’deki çocukların yüzde 96’sı ölümün an meselesi olduğunu düşünüyor, neredeyse yarısı ise yaşadıkları travmalar nedeniyle ölmek istiyor. Çocukların yüzde 92’si “gerçekliği kabullenmekte zorlanıyor”, yüzde 79’u kabuslar görüyor ve yüzde 73’ü agresif davranışlar sergiliyor.

War Child UK CEO’su Helen Pattinson, "Gazze, bir çocuğun yaşaması için dünyanın en korkunç yerlerinden biri haline gelmiş durumda. Çocuklar, hastane, okul ve evlerin yıkımıyla derin psikolojik travmalar yaşıyor" dedi.

Araştırma, 504 çocuğun ebeveynleriyle yapılan anketler ve görüşmelere dayanmaktadır. Gazze’deki kuzey ve güney bölgelerinde yapılan çalışma, özellikle engelli, yaralı veya refakatsiz çocukları hedef almış olsa da, 14 ayı aşkın süredir devam eden saldırıların tam boyutunu yansıtmadığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler, Gazze’deki ölü sayısının 44 bini aştığını ve bunların yüzde 44’ünün çocuklar olduğunu bildiriyor.

Çocuklar, savaş sırasında ciddi travmalar yaşarken, ailelerinden ayrılan 17 bin çocuğun refakatsiz kalması, onları sömürü ve istismara karşı savunmasız hale getiriyor. War Child, Gazze’de şu ana kadar 17 bin çocuğa psikososyal destek sağlamış olsa da, bir milyon çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Uluslararası toplum, çocuklardaki zihinsel sağlık krizini önlemek için acilen harekete geçmeli.