HABER MERKEZİ - Hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze kentindeki Ehli Baptist Hastanesinde düzenlediği basın toplantısında, anlaşmanın üzerinden yaklaşık 20 gün geçmesine rağmen işgal rejiminin insani protokolü kasten geciktirdiğini söyledi. Maruf, bu gecikmenin bölgedeki insani koşulların hala "felaket" düzeyde olduğunu belirtti.
Anlaşmaya göre, günlük 50'si yakıt olmak üzere 600 yardım tırının ve 60 bin karavan, 200 bin çadırın bölgeye girmesi gerektiğine dikkat çeken Maruf, bölgedeki acil ihtiyaçların başında pil, jeneratör, güneş paneli, su deposu ve barınma malzemelerinin yanı sıra yeniden imar için gerekli malzemelerin bulunduğunu vurguladı.
Maruf, "Bölgeye 19 Ocak'tan bu yana girmesi gereken 12 bin tırdan sadece 8 bin 500'ü girdi. Gazze Şeridi'ne şu ana kadar gıda, sebze ve meyvenin dışında 2. derece ihtiyaçlar ulaştı. Öncelikli yardım ve barınma malzemeleri kasten geciktiriliyor. Giren çadır sayısı ihtiyacın yüzde 10'unu karşılamıyor" dedi.
Yakıt girişinin hastane ve diğer hizmet sektörlerinin çalışması için kritik olduğunu söyleyen Maruf, anlaşmaya göre günlük 50 yakıt kamyonunun girmesi gerekirken, bu sayının en fazla 15'e ulaştığını aktardı. Ayrıca, işgal rejiminin sahra hastanesi ve tıbbi ekipman sağlama konusundaki gecikmeleri nedeniyle hastaların ve yaralıların hayatının tehlikede olduğunu ifade etti.
Maruf, arabuluculardan işgal rejimine insani protokolleri yerine getirmesi için baskı yapmasını ve uluslararası topluma da bu trajedi karşısında sorumluluklarını üstlenme çağrısında bulundu. Gazze'deki saldırılar sonucunda, 7 Ekim 2023’ten 19 Ocak’a kadar 61 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve Gazze Şeridi'nin altyapısının yüzde 88’i yok oldu.