MSF (Doktorlar without Borders) yayımladığı açıklamada, Gazze'deki tıbbi durumun kritik seviyeye ulaştığını vurguladı. Gazze'ye tıbbi malzeme girişinin 50 gündür engellendiği belirtilerek, bölgedeki hastanelerde temel ağrı kesiciler gibi çok temel ilaçların bile bulunmadığı ifade edildi. Yanık hastalarının büyük kısmını çocukların oluşturduğu, her gün 100'ün üzerinde yeni yanık vakasının başvuruda bulunduğu kaydedildi. Bu vakaların çoğu, savaşın ve bombalamaların etkisiyle halkın ilkel koşullarda yemek pişirirken ya da patlamalar sonucu meydana geldi.

Gazze'de katliam durmuyor: 84 sivil daha şehit edildi Gazze'de katliam durmuyor: 84 sivil daha şehit edildi

Yanık tedavisinin son derece karmaşık ve uzun süreli bir süreç olduğuna dikkat çekildi. Bu tedavi süreci, birden fazla ameliyat, günlük pansuman, fizik tedavi, ağrı kesici ilaçlar, psikolojik destek ve steril bir ortam gerektiriyor. Ancak mevcut koşullar altında bu ihtiyaçlar karşılanamıyor. MSF, 2024 Mayıs ayından itibaren 1000'den fazla yanık hastasını ameliyat ettiğini belirtti ve bunların yüzde 70'inin 5 yaş altındaki çocuklar olduğunu bildirdi.

Gazze'nin güneyindeki Nasır Hastanesi'nde çalışan tıbbi sorumlu Ahmed Ebu Verde, yaşanan zor durumu şu şekilde dile getirdi: "Çocuklar, üzerlerinden yanmış kumaşları çıkarmaya çalıştığımızda çığlık atıyor ve durmamızı istiyor. Ancak ölü dokuyu temizlemezsek, enfeksiyon ve sepsis sonucu ölüm kaçınılmaz olabilir. Yetersiz tıbbi malzeme ve artan vakalarla artık yeterli bakım sağlayamıyoruz. Yaptığımız tek şey, enfeksiyonu geciktirmek."

Gazze'deki sağlık sisteminin büyük bir çöküş yaşadığı bu dönemde, MSF, acil müdahale için dünya çapında yardıma ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Muhabir: Said Aydın