Adı ne olursa olsun, insanın ruh ve beden sağlığına zarar veren her alışkanlık zararlıdır.

İnsanları zararlı alışkanlıklara yönlendiren sebepleri üç grupta toplamak mümkündür:

Günlük Hayatta Yapılacak Sünnetler: Peygamberimizin (s.a.v.) 104 Maddelik Rehberi Günlük Hayatta Yapılacak Sünnetler: Peygamberimizin (s.a.v.) 104 Maddelik Rehberi
  1. Olumsuz çevreyle (özellikle arkadaş çevresiyle) ilgili sebepler.
  2. Merak, özenti, taklit duygularıyla ilgili sebepler,
  3. Mutsuzluk sebepleri.

Cehâlet, tembellik, bencillik, bilgisizlik, kötü arkadaş, grup baskısı, aşağılık kompleksi, kötüleri merak etme, kötülere özenme, kötüleri taklit etme, birahane, diskotekler, millî kültürden uzaklaşma, ahlâkî değerlerin zayıflaması, uyuşturucu kültürünün benimsenmesi, dış güçlerin ajan ve mafya faaliyeti, sevgiden, ilgiden ve şefkatten mahrum kalma, işsizlik gibi sebepler gençlerin zararlı alışkanlıklara yönelmesine sebep olabilir.

Gençleri Zararlı Alışkanlıklardan Korumanın Yolu

Anne-babalar çocuklarına sevgi, ilgiye ve şefkatle yaklaşmalı ve onları güzel ahlaklı bireyler olarak yetiştirmelidir.

Anne-babaların, çocuklarını çok iyi koruyup kollamaları, onları kötü alışkanlıklardan uzak tutmaları gerekir.

Anne-babalar, çocuklarını kötü örnek olabilecek arkadaşlardan muhafaza etmelidir.

Aile helal yoldan kazanmalı ve çocuklarına haram lokma yedirmeme gayreti içerisinde olmalıdırlar. Çünkü haram lokma ile büyütülen nesiller, aileye ve topluma problem olacaklardır.

İslam’da çocuk eğitimi doğumdan önce başlamaktadır ve ölünceye kadar da devam etmektedir.

Çocuğa çevre şartlarını o şekilde hazırlamalıdır ki, onun davranışı karşısında ona söyleyeceğimiz söz; “Sakın yapma” yerine, “Aferin!” olmalıdır.

TV, internet gibi gençleri olumsuz etkileyebilecek mecralara karşı tedbirler alınmalıdır.

Yüzyıllardan beri nesilden nesile intikal ettirilen milli ve manevi değerlerimiz gençlerimizin beyinlerine nakşedilmelidir.

Yönetici durumunda olanlar, okullarda öğretmenler, gençlere güzel örnek olacak davranışlar sergilemeli, kötü hareketlerden ve davranışlardan şiddetle kaçınmalıdırlar.

Çocuklarımızın doğum günlerinde, düğünlerde, okullarda veya başka yerlerde değişik vesilelerle tertip edilen partilerde içki içilmesi, gençlerimizin içki ile tanışmasında ve ileriki dönemlerde içki kullanmasında hiç de küçümsenmeyecek bir rolü vardır.

Okul idarelerinin ve ailelerinin bu konuda çok hassas davranmaları şarttır. 

Sağlıklı bir gelecek ve sağlıklı bir nesil, fertlerin dayanışması, toplumda örnek olacak konumda olanların iyi hareketler sergilemesi ile gerçekleşeceği unutulmamalıdır.

Kaynak: Diyanet