İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, 5 Ocak 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, Suriyelilerin ülkelerine gönüllü ve düzenli bir şekilde geri dönüşünün sağlanması amacıyla tüm önlemlerin alındığını bildirdi. Geri dönüş işlemleri, medeniyet değerlerine uygun bir şekilde, güvenli ve onurlu bir süreç içinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Açıklamada, Suriyelilerin geri dönüş sürecinin sorunsuz bir şekilde işlemesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığı ve sürecin şu an itibarıyla Hatay-Cilvegözü, Yayladağı, Kilis-Öncüpınar, Gaziantep-Karkamış ve Şanlıurfa-Akçakale kara hudut kapılarından başlatıldığı belirtildi. Bu işlemler, dört aşamada yapılıyor: randevu alma, İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvuru, sınır kapısı işlemleri ve çıkış.
Göç İdaresi, geri dönüş hazırlıkları yapmak isteyen geçici koruma altındaki Suriyelilere, 1 Ocak 2025 itibarıyla, Suriye'nin güncel durumunu görmek amacıyla izinli çıkış-giriş hakkı tanıdı. Bu hak, 1 Temmuz 2025’e kadar geçerli olacak ve her kişi en fazla üç defa izinli çıkış yapabilecek. Aile reisinin çıkış yapamayacak durumda olması durumunda, ergin aile üyelerinden biri bu hakkı kullanabilecek.
Çıkış-giriş işlemleri için Suriyeliler, www.randevu.goc.gov.tr adresinden randevu almak zorunda. Randevu gününde, bulundukları ilin Göç İdaresi Müdürlüğü'ne başvurarak çıkış işlemlerini başlatabilirler. Bu süreçte, çıkış yapılacak sınır kapısına ulaşabilmek için 15 gün geçerliliği olan Yol İzin Belgesi düzenleniyor ve işlem tamamlandıktan sonra Suriye'ye geçiş sağlanabiliyor.
Özellikle Kilis-Çobanbey ve Hatay-Zeytindalı kara hudut kapılarından yapılan izinli çıkışlarda, çıkış yapanların Türkiye'ye aynı kapıdan tekrar giriş yapmaları gerektiği vurgulandı. Bu yeni düzenleme, gönüllü dönüşlerin düzenli ve kontrollü bir şekilde gerçekleşmesini hedefliyor.