Wikus Van Rensburg liderliğindeki yaklaşık 50 Güney Afrikalı avukat, İsrail'in Filistin'deki suçlarına ortak olmuş kişileri suçlamak amacıyla ABD ve İngiltere hükümetlerine karşı dava açmaya hazırlanıyor. Rensburg'un liderlik ettiği bu inisiyatif, ABD ve İngiltere'deki meslektaşlarıyla işbirliği yaparak suça karışanların sivil mahkemelerde yargılanmasını hedefliyor.

Son birkaç hafta içinde, İsrailli suçluların ve destekçilerinin yargılanması talebinde bulunmak için farklı ülkelere ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne mektuplar yazan Rensburg, şimdi meslektaşlarının destekleriyle ABD ve İngiltere'ye karşı dava açma hazırlıklarına başladı.

Rensburg, "ABD'nin işlediği suçlardan dolayı artık sorumlu tutulması gerekiyor" diyerek sürecin detaylarını AA muhabirine anlattı.

Dava açma konseptini paylaştığında geniş destek aldığını belirten Rensburg, "Zaman içinde birçok avukat araştırma yapmaya ve bize katılmaya karar verdi. Katılanların çoğu Müslüman olabilir, ancak ben bu durumu yanlış bulduğum için katılıyorum. Orada gördüklerime inanamıyorum" şeklinde değerlendirmede bulundu.

ABD'nin işlediği suçlar konusunda hiç kimsenin sorumluluk almadığını ve bu konuya gereken önemin verilmediğini belirten Rensburg, Irak'ta yaşananların da benzer bir örnek olduğunu ifade etti.

Rensburg, Filistin'deki olayların yasal bir süreç için uygun bir senaryo olduğunu düşündüklerini belirterek, "ABD, suçun işlenmesi için daha fazla para ve kaynak harcamakla meşgul. Hiç kimse dur, yeter demiyor" dedi.

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasının, kendi davaları için bir rehber olacağını belirten Rensburg, davanın sonucuna ve Birleşmiş Milletlerde atılacak adıma göre süreci başlatacaklarını ifade etti.

Şehit Yahya Sinvar’ın Vasiyeti: “Direnişten Vazgeçmeyin” Şehit Yahya Sinvar’ın Vasiyeti: “Direnişten Vazgeçmeyin”

Yargılamanın Güney Afrika lehine sonuçlanması durumunda, ABD'nin sonucu kabul etmemesi halinde yaptırımlarla karşılaşma olasılığına işaret eden Rensburg, bu durumun Joe Biden yönetimine karşı açılacak bir davayı güçlendireceğini vurguladı.

Rensburg, ABD ve İngiltere'deki hukuk firmalarıyla temasa geçtiklerini belirtti. Ayrıca, Almanya'nın işlediği soykırım suçunun hala tazminat ödediğini hatırlatarak, "ABD artık işlediği suçlardan sorumlu tutulmalı. Sorumluluklarını kabul etmeli" ifadesini kullandı.

2000'lerde eski ABD Başkanı George Bush'a benzer davaların açıldığını hatırlatan Rensburg, ekip olarak çalışarak yurt dışındaki süreci başarıyla yürütebileceklerine inandıklarını söyledi. Lahey'deki davada, Güney Afrika'nın daha güçlü argümanlar sunduğunu belirten Rensburg, mahkemenin Güney Afrika lehinde karar vermesi durumunda İsrail'e karşı bir saldırının tekrarlanabileceği argümanıyla korkutulduğunu dile getirdi. Geçen hafta, 47 kişilik avukat grubu, ABD ve İngiltere hükümeti liderlerine açık bir mektup yazarak sorumluluktan kaçılamayacaklarını ifade etmişti.

Editör: Ömer Faruk