Haber Merkezi - Irak Parlamentosu'nda konuşan Kürt Milletvekili Sirwa Muhammet, Halepçe'nin vilayet olma yasa tasarısının birinci ve ikinci değerlendirmelerinin tamamlandığını ve sürecin sona erdiğini belirtti.

Savaşın Pençesinde: Tiberya’ya Füze Yağmuru! Savaşın Pençesinde: Tiberya’ya Füze Yağmuru!

Sirwa Muhammet'e göre, yeni parlamento başkanının seçilmesinin ardından Halepçe'nin vilayet olma yasa tasarısı oylamaya sunulacak.
Halepçe'nin vilayet olması için yıllardır devam eden girişimler, geçtiğimiz yılın Eylül ayında Irak Parlamentosu'nda yapılan birinci ve ikinci değerlendirmeler sırasında Şii ve Sünni gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmişti.
Irak Parlamentosu üyesi ve Kürdistan İslami Birliği (Yekgırtu) milletvekili Musenna Emin, Helbusi'nin tasarının il meclis seçimlerinin ardından yeniden görüşülmesi talebinde bulunduğunu ve seçimlerden sonra yasanın tekrar gündeme alınacağını söyledi.
Irak Federal Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz kasım ayında Parlamento eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin vekilliğini düşürerek başkanlık görevinden uzaklaştırmıştı.
Yeni parlamento başkanının seçilmesiyle birlikte Halepçe'nin vilayet olmasını içeren tasarının tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.
Halepçe'nin vilayet olmasını öngören yasa tasarısı dört maddeden oluşuyor ve kentin 135 bin nüfusu, Halepçe Merkezi ile birlikte Xurmal, Biyare, Bamo ve Sirwan nahiyelerini içeriyor.
24 Aralık 2013 tarihinde dönemin Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Halepçe'nin il olmasını içeren tasarıyı 12034 sayılı yazıyla dönemin Irak Başbakanı Nuri Maliki'ye sunmuştu.

Editör: Ömer Faruk