Filistin

ICAN'dan Nükleer Silahların Çocuklar Üzerindeki Etkileri Üzerine Rapor

ICAN, Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombalarının atılmasının 79'uncu yılında yayımladığı raporda, nükleer silahların çocuklar üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti ve nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Abone Ol

Uluslararası Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Kampanyası (ICAN), 6 Ağustos 1945'te Hiroşima ve 9 Ağustos 1945'te Nagazaki'ye atom bombalarının atılmasının 79'uncu yılında "Nükleer Silahların Çocuklar Üzerindeki Etkileri" başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, çocukların nükleer silahların etkilerine karşı oldukça savunmasız olduğu ve bu silahların kullanımından veya test edilmesinden orantısız şekilde zarar gördüğü vurgulandı.

Raporda, ülkelerin silahlı çatışmalarda çocukları korumak için Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalara bağlı olduğu hatırlatılarak, tüm ülkelere bu taahhüdü yerine getirme çağrısı yapıldı. Ayrıca, 2021'de yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'na katılım daveti yapıldı. Bugüne kadar 97 ülkenin bu anlaşmayı imzaladığı, onayladığı veya kabul ettiği belirtildi.

ICAN İcra Direktörü Melissa Parke, "Raporumuz, nükleer silahlı tüm devletlere ve küresel kamuoyuna, dünyayı nükleer silahlardan kurtarmak için acil eylem gerektiğine dair korkunç bir uyarıdır," ifadelerini kullandı. Raporun yazarı Tim Wright ise, çocukların nükleer silahların geliştirilmesinde rol oynamadığını ancak bu silahların kullanılmaları durumunda en çok zarar göreceklerinin altını çizdi ve bu silahların ortadan kaldırılmasının aciliyetini vurguladı.