Yeni düzenlemelere göre, ikinci el araç satışlarında ilan sitelerinde gizli isimle ilan verilmesi yasaklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı ikinci el araç ve gayrimenkul satışlarına ilişkin düzenlemeler, 31 Ağustos 2023 tarihli ve 32295 sayılı Resmî Gazete'de yer aldı. Bu düzenlemelere göre, ilan sitelerinde sahte hesaplar üzerinden kendi kimliğini gizleyerek ilan vermek yasaklandı. İkinci el araç ve gayrimenkul satışı için sadece yetki belgesi sahibi kişiler ilan verebilecek.

Müşterileri Aldatanlar ve Fiyat Şişirenler Kaybedecek

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son dönemde ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyatların şişirildiği ve aldatıcı ilanların vatandaşları mağdur ettiği gözlemlendi. Bu nedenle, taşınmaz ve ikinci el araç ticaretindeki bu yanlış uygulamaları ve mağduriyetleri önlemek amacıyla yeni düzenlemelere gidildiği belirtildi. Yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle, ilan sitelerinde kendi kimliklerini gizleyerek sahte hesaplarla ilan vermenin engellenmesi hedefleniyor. Ayrıca, kişilerin kendilerine, eşlerine veya birinci ve ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan taşınmazlar veya ikinci el araçlar için yetki belgesi olmadan ilan verilmesi yasaklanıyor. Emlak komisyoncuları ve oto galericileri ise sahip oldukları yetki belgesiyle ilan verme hakkına sahip olacaklar.

İdari Para Cezası Uygulaması

2025 Asgari ücreti ne kadar olacak? Uzman isimden çarpıcı açıklama 2025 Asgari ücreti ne kadar olacak? Uzman isimden çarpıcı açıklama

Yapılan düzenleme ile ilan veren gerçek veya tüzel kişilerin, başkalarına ait taşınmazların veya ikinci el araçların satışına yönelik sahte ilanlara karşı kimlik doğrulama ve yetki belgesi doğrulaması yapma yükümlülüğü getiriliyor. Gerçekleştirilen değişiklikler ile tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi, spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilanlardaki bilgi kirliliğinin azaltılması hedefleniyor. Yönetmeliklere aykırı davrananlar için her bir ihlal için 10,000 TL'den 100,000 TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

2 Ay Sonra Yürürlüğe Girecek

Yeni düzenlemeler yayım tarihinden itibaren 2 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu süre zarfında hem vatandaşların hem de ilan yayımlayan gerçek veya tüzel kişilerin uyum sağlamaları gerekecek.

Editör: Ömer Faruk