Haber Merkezi- İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İngiltere Direktörü Yasmine Ahmed, "The New Arab" internet sitesinde kaleme aldığı yazıda, İngiltere'yi Ukrayna ve Gazze'deki sivillerin korunması konusunda çifte standartlı bir yaklaşım sergilemekle eleştirdi. Ahmed, İngiltere'nin Ukrayna'daki bir çocuk hastanesine düzenlenen saldırıya sert tepki gösterdiğini, ancak işgal altındaki Filistin topraklarında benzer durumlarda uluslararası insancıl hukuku uygulama konusunda çok daha muğlak bir tutum sergilediğini belirtti.

Ahmed, özellikle İsrail'in Gazze'deki sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılarında, İngiltere hükümetinin Filistinli sivillerin korunmasını merkeze almadığını ve İsrail'in hukuka aykırı davranışlarını açıkça kınamada genellikle başarısız olduğunu ifade etti.

HRW'nin, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği çok sayıda hukuk dışı saldırıyı belgelediğini belirten Ahmed, binlerce sivilin sığındığı Et-Tabiin Okulu'na düzenlenen hava saldırısında en az 100 Filistinlinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'nin, bu tür olaylar karşısında dehşete düştüğünü belirten açıklamalarına rağmen, Gazze'deki sivillerin korunmasına yönelik uluslararası insan hakları ilkelerine değinmediğini eleştirdi.

Fransa'da Filistin Destekçisi Hemşirenin Gözaltına Alınmasına Tepki Fransa'da Filistin Destekçisi Hemşirenin Gözaltına Alınmasına Tepki

Ahmed, sivillere yönelik saldırıların, faili kim olursa olsun uluslararası hukuka göre yasak olduğunu ve İngiltere'nin Ukrayna'da olduğu gibi Gazze'de de sivillerin korunmasını merkeze alması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, bu tür bir yaklaşımın uluslararası insancıl hukukun temellerini zayıflatabileceğini ve daha fazla sivilin hayatını riske atabileceğini belirtti. "Kelimeler önemlidir," diyerek yazısını sonlandırdı.

Editör: Fatma Zehra