Blinken: "Eygi, İsrail'in Öldürdüğü İkinci ABD Vatandaşı ve Bu Kabul Edilemez" Blinken: "Eygi, İsrail'in Öldürdüğü İkinci ABD Vatandaşı ve Bu Kabul Edilemez"

İngiltere'nin, İsrail'e yönelik kısmi silah ambargosu kararı, insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından "yetersiz" olarak eleştirildi. Uluslararası Af Örgütü, İngiltere'nin 350 silah ihracat lisansından sadece 30'unu askıya alma kararının "boşluklarla dolu" olduğunu belirtti. Af Örgütü, İsrail'e silah tedarikinin tamamen durdurulması gerektiğini vurgulayarak, "F-35 savaş uçağı parçaları tedarik etmeye devam etmek, silah kontrolü açısından büyük bir başarısızlıktır" açıklamasını yaptı.

Save The Children da İngiltere'nin kısmi ambargosunu eleştirerek, "Sadece tam bir askıya alma İngiltere'nin yasal taahhütlerini karşılayabilir" dedi. Oxfam ise 350 lisanstan yalnızca 30'unun askıya alınmasını yeterli bulmayarak, "Tüm silah ihracatının askıya alınması ve boşlukların kapatılması için daha güçlü adımlar atılmalı" ifadesini kullandı.

Filistin'in İngiltere'deki Misyonu Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, İngiltere'nin bu kararını önemli bir adım olarak nitelendirirken, tam bir silah ambargosunun gerekli olduğunu vurguladı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ise parlamentoda yaptığı açıklamada, 350 silah ihracat lisansından yaklaşık 30'unun askıya alındığını belirtmişti. Ancak bu kararın genel bir yasak ya da silah ambargosu olmadığının altını çizmişti.

Editör: Fatma Zehra