Bilim-Teknoloji

İnternet Fenomenlerinin Faaliyetleri "Tehlikeli" Sınıfına Alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan "İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile "İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi"nde güncelleme yaparak, kitleleri etkileme gücüne sahip "fenomenler"in video içerik yapım ve yayın faaliyetlerini "tehlikeli" sınıfına aldı.

Abone Ol

Bu değişiklik, fenomenlerin sosyal medya platformlarında yayımlamak üzere hazırladıkları videoların, iş sağlığı ve güvenliği açısından duruş bozukluğu gibi ergonomik riskleri barındırdığı düşüncesiyle gerçekleştirildi.

İş Güvenliği Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abidin Özler, bu tür video üretim işlerinin uzun süreli ekran başında çalışma gerektirdiğini ve bu durumun çeşitli ergonomik sorunlara yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle, bu işler "tehlikeli" sınıfına alındı.

Özler, influencerların bu tehlike sınıfına girebilmesi için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına girmeleri gerektiğini ve en az bir SGK'lı işçi çalıştırmalarının gerektiğini vurguladı. Çalışan influencer ekiplerinin bu düzenlemeye tabi olacaklarını belirtti.

Bu değişiklik ile bir iş yerinin tehlike sınıfının artmasıyla çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitim sıklığının arttığı ve risk değerlendirmesi süresinin kısaldığı da ifade edildi.

Özler, ayrıca bu tebliğdeki değişiklikle, huzur hakkı alan kişilerin kongre, toplantı ve araştırma gibi faaliyetlerinin "az tehlikeli" sınıfına dahil edildiğini de sözlerine ekledi.