Allah ism-i celâli, bütün Esmâ-i Hüsnâ’nın anlamlarını kendisinde topladığı için “İsm-i Azam” kabul edilmiştir.Hz. Peygamber, bu ismin dua edilirse Allah'ın o duayı kabul edeceğini söylemiştir. Ancak hangi isim veya isimlerin İsm-i Azam olduğu açıkça belirtilmemiştir. Bazı işaretler olsa da net bir açıklama yapılmamıştır. Mesela, Bakara suresindeki "İlâhınız bir tek Allah'tır. O’ndan başka ilâh yoktur. O, rahmân’dır, rahîm’dir." ve Âl-i İmrân suresindeki "Elif. Lâm. Mîm. Hayy ve kayyûm olan Allah’tan başka ilâh yoktur." gibi ayetlerde İsm-i Azam'a atıf yapılmıştır.

Hz. Enes'in anlattığı bir olayda, bir adamın İsm-i Azam ile dua ettiğini gören Hz. Peygamber, bu isimle yapılan duaların kabul edildiğini ve istenilen şeylerin verileceğini belirtmiştir. İsm-i Azam, Allah'ın celal ve ikramını içeren bütün güzel isimlerin toplamı olarak kabul edilir.

Bayram Gecelerinde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler Nelerdir? Bayram Gecelerinde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler Nelerdir?

Hz. Peygamber'in bu konudaki işaretlerinden yola çıkan İslam alimleri, İsm-i Azam'ın ne olduğu hakkında çeşitli görüşler ortaya koymuşlardır. Bazılarına göre İsm-i Azam, "Allah" ismidir. Bazıları için ise "el-Hayyu'l-Kayyûm"dır. Farklı görüşler arasında "Zü'l-celâli ve'l-ikrâm", "er-Rahmânu'r-Rahîm", "Lâ ilâhe illallah", ve "Allâhu lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyu’l-kayyûm" de yer almaktadır.