Hasan Kılıç Hoca Efendi, 1930'da Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Çaybaşı köyünde doğdu. İlk öğrenimini köyünde tamamladıktan sonra Bursa'da askerlik görevini yerine getirdi.

Netanyahu'nun Refah'a Saldırıya İlişkin Küstah Açıklaması Netanyahu'nun Refah'a Saldırıya İlişkin Küstah Açıklaması

İlim yolculuğuna başlamadan önce, İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun vefatının ardından 24 Haziran 2022'de İsmailağa Cemaati'nin lideri oldu. Küçük yaşlardan itibaren ilim tahsiline başlayan Hasan Kılıç Hoca Efendi, Arapça ve İslamî ilimler eğitimini tamamlamak için çeşitli hocalardan ders aldı. Mahmud Efendi'nin medresesinde ilim tahsil ettiği dönemde tanıştığı Mahmut Ustaosmanoğlu ile uzun yıllar birlikte hizmet etti.

Bursa'da imam-hatip olarak görev yaptıktan sonra İstanbul'a taşınan Hasan Kılıç Hoca Efendi, İsmailağa Camii'nin yakınında bulunan Kumrulu Mescid Camii'nde imamlık yapmaya başladı. İsmailağa Cemaati'nin düzenlediği Mektûbât sohbetlerine katılarak cemaate hizmet etti.

Hasan Kılıç Hoca Efendi, güzel ahlakı, edebi ve tevazusuyla çevresindeki insanların sevgisini kazandı. Mahmut Ustaosmanoğlu'nun ilim ve hayır alanındaki faaliyetlerini yönetmek üzere tayin edilen heyetin başkanı olarak hizmetlerde bulundu.

Hasan Kılıç Hoca Efendi'nin liderliğinde İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun vefatından sonraki dönemde de önemli bir dinî ve toplumsal faaliyetlerini sürdürdü. 22 Nisan 2024 tarihinde vefat eden Hoca Efendi, İsmailağa Cemaati'nin tarihinde önemli bir yer tutan liderlerden biri olarak hatırlanacak.