Haber Merkezi- İsrail Meclisi, bugünkü oturumunda "İsrail'in ulusal güvenliğine zarar verdiği gerekçesiyle hükümete yabancı basın kuruluşlarını kapatma yetkisi tanıyan" kamuoyunda "Al Jazeera Tasarısı" olarak bilinen tasarıyı kabul etti.

İşgalci Başbakan Binyamin Netanyahu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Al Jazeera'nin İsrail güvenliğine zarar verdiğini, 7 Ekim'deki saldırılara "aktif" olarak katıldığını ve İsrail askerlerine karşı kışkırtıcı dil kullandığını iddia etti.

Netanyahu, kanalın bundan sonra İsrail'de yayın yapamayacağını duyurdu ve "Kanalın faaliyetinin durdurulması için yeni yasaya uygun olarak derhal harekete geçmek niyetindeyim." şeklinde yazdı.

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi ve Ofir Katz başkanlığındaki Meclis Komisyonu üyeleri tarafından desteklenen ve Meclis'te onaylanan yasa tasarısını memnuniyetle karşıladığını belirten Netanyahu, uzun süredir onaylanmasını istediği yasanın Gazze'ye saldırılar sırasında öne çıkan "Al Jazeera'nın İsrail'deki yayınlarını durdurma" amacıyla çıkarıldığını belirtti.

Yasa tasarısı, İletişim Bakanı'na "ulusal güvenliğe zarar verdiği gerekçesiyle bir basın organının" yayın platformlarından kaldırılması, İsrail'deki ofislerinin kapatılması, ekipmanlarına el koyma ve internet sitelerine erişimin engellenmesi yetkisi tanımaktadır.

Al Jazeera yasa tasarısının, İsrail devlet televizyonu KAN'ın 20 Ekim 2023 tarihli haberine göre, İsrail hükümeti tarafından "devlet güvenliğine tehdit oluşturan" televizyon kanallarının kapatılabilmesine izin veren düzenlemeleri onaylamasının ardından geldiği belirtilmişti.

Özgürlük Tufanı Kongresi, Dünyanın Dört Bir Yanından Katılımcılarıyla İstanbul'da Başladı Özgürlük Tufanı Kongresi, Dünyanın Dört Bir Yanından Katılımcılarıyla İstanbul'da Başladı

İsrailli bakanlar, medyada "Al Jazeera Tasarısı" olarak anılan yasa tasarısını 12 Şubat'ta onaylamış ve aynı gün parlamentoda yapılan ilk okumada yasaya ilk onayı vermişlerdi.

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi de 21 Şubat'ta Al Jazeera'nın yayın yapmasını engellemek için gerekli prosedürlerin tamamlandığını duyurmuştu.