Dünya

İzmir'de Sokak Köpeği Saldırısı Mağduru İçin Mahkemeden Sonuç: Manevi Tazminat Ödenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde sokak köpeği saldırısına uğrayan bir vatandaşın açtığı maddi ve manevi tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, saldırıya uğrayan vatandaşa 15 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Sokak köpeklerinin halk sağlığını tehdit etmesi ve saldırılarının artması sorununa dikkat çekildi.

Abone Ol

Olay, İzmir Balçova ilçesinde 11 Mart 2021 tarihinde Balçova Kent Ormanı'nda meydana geldi. Spor yaparken 5-6 sokak köpeğinin saldırısına uğrayan avukat Selman Eke, kol ve bacak bölgelerinden yaralandı. Ayrıca montu, telefonu ve pantolonu da zarar gördü. Bu olayın ardından Eke, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni sorumlu tutarak maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açtı.

Eke'nin davadan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ihtarname çektiği, ancak cevap alamadığı ifade edildi. İzmir İdare Mahkemesi'nde görülen davada Eke, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet kusuru bulunduğunu ileri sürerek 10 bin lira maddi ve 15 bin lira manevi tazminat talep etti.

Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin savunmasını dikkate aldı. Savunmada, idarenin kusurunun olmadığı ve davacının taleplerinin fahiş olduğu ifade edildi. Mahkeme dosyayı inceledikten sonra, sahipsiz hayvanların gerekli bakım ve kontrolleri yapıldıktan sonra alındıkları ortama bırakılmaları gerektiği, belediyelerin bu hayvanları toplu olarak bir ortamda toplama yükümlülüğünün mutlak bağlayıcı bir düzenleme olmadığına dikkat çekti.

Ancak, yerleşim merkezlerinde veya yakınında yaşayan toplu haldeki sokak köpeklerinin doğal bir ortamda yaşamadıkları ve kamu hizmetinin sürekliliği esası gereği belediyelerin sokak köpeklerini gerektiğinde toplama ve rehabilite etme görevlerinin sürdüğü vurgulandı. Mahkeme, saldırı sonucu yaralanan vatandaşın manevi zarara uğradığına ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet kusuru olduğuna hükmetti. Eke'ye maddi tazminat ödemesine gerek olmadığına karar veren mahkeme, 15 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Vatandaşın avukatı, "Bu davayı yarın başkasının başına daha kötüsü gelmesin ve idare hareket geçsin diye açtım" şeklinde değerlendirmede bulundu. Sokak köpeği sorununun çözümü ve halk sağlığının korunması için belediyelerin daha etkin önlemler alması gerektiği vurgulandı.