Hac görevi yerine getirilirken, veda tavafından ve iki rekat namazdan sonra Kabe'ye bakarak zemzem içmek ve kendi üstüne dökmek sünnettir. Zemzeme verilen büyük önem, şifa verici özelliklerine dair söylentilerle daha da artmıştır. Bu sebeple hacılar, Mekke'den ayrılırken hediye olarak zemzem taşırlar ve ziyaretçilere sunulan zemzem, kıbleye dönülerek ayakta ve besmeleyle içilir.

Zemzem Suyu Nedir, Nasıl İçilir? Faydalı Özellikleri - Nefis Yemek Tarifleri

Zemzem Kuyusu'nu besleyen üç ana kaynağın olduğu tahmin edilmektedir: Hacerülesved, Ebû Kubeys ve Safâ tepesi ile Merve tepesi yönünden gelenler.

Zemzem suyunun şifa ve bereket kaynağı olduğuna dair birçok rivayet vardır. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Zemzem suyu hangi niyetle içilirse onun içindir; şifa niyetiyle içene, Allah Teâlâ şifa verir." Zemzemin ateşi düşürdüğü de rivayet edilir.

Fal Bakmak İslam da Neden Günah? Fal Bakmak İslam da Neden Günah?

Ebû Cemre ed-Dubeî'ye, ateşli bir hastalık geçiren birine, İbn Abbas tarafından "Sendeki bu hastalığı zemzem suyu ile serinlet! Çünkü Resulullah, 'Yüksek ateş, cehennemin şiddetli sıcağından bir parçadır. Siz onu su ile (yahut zemzem suyu ile) serinletin!' buyurdu" denmiştir. Bazı rivayetlere göre, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) kalbi zemzemle yıkanmış, iman ve hikmetle doldurulmuş ve manevi kirlerden arınmıştır.

Zemzem Suyunun Faydaları Nelerdir? - Haber365

Zemzem suyunun maddi ve manevi faydaları şunlardır:
- Amerika'da yapılan testlere göre, mikroorganizma ve bakteri içermeyen tek su zemzemdir, mikrobik hastalıklara karşı etkilidir.
- Batıda yapılan laboratuvar çalışmalarına göre, diğer sulara nazaran daha az kükürt içerir.
- Diğer sulara göre daha fazla mineral içerir ve bu nedenle daha besleyicidir.
- Açlık ve susuzluğu giderir.
- Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile yorgunluğu azaltır.
- Alman kimyacıların yaptığı çalışmalara göre, diğer suyu zemzeme dönüştüren özelliklere sahiptir.
- Zemzem Araştırma Merkezi'ne göre, zemzem kuyusundan saniyede 8.000 litre su çekilir ve sürekli olarak yenilenir.

Zemzem Suyu Nedir, Nasıl İçilir? Faydalı Özellikleri - Nefis Yemek Tarifleri

Zemzem suyunun kaynağının kuruduğu iddialarıyla ilgili olarak, Mekke Belediye Başkanı Usame el Bar, zemzemin Allah'ın Müslümanlara bir lütfu olduğunu belirtmiş ve zemzemin seviyesinde herhangi bir azalma olmadığını vurgulamıştır.