HABER MERKEZİ-Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın ve Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Güzel’in öncülüğünde Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen Sentinel Lenf Nodu Diseksiyonu Ameliyatı, hastaların hastanede yatış süresini kısaltıyor ve kanser tedavisinde önemli avantajlar sunuyor.

Teknolojiyle Gelen Başarı

Aydın, kullanılan yöntemin kanserin evresini doğru tespit ederek ameliyat sonrası tedavilerin planlanmasında kritik bir rol oynadığını belirtti. “Hastamızın stratejik lenf nodunu tespit edip yalnızca şüpheli lenf nodlarını çıkardık. Bu yöntem sayesinde hastamız daha kısa sürede ve komplikasyonsuz bir şekilde taburcu oldu” dedi.

Lenf Nodu Haritalaması ile Hedefe Yönelik Tedavi

Balıkesir’de Fabrikada Patlama: 12 Ölü, 3 Yaralı Balıkesir’de Fabrikada Patlama: 12 Ölü, 3 Yaralı

Ameliyat sırasında rahim ağzına enjekte edilen İndosiyanin Yeşili, lenf kanallarını görünür hale getiriyor. Bu sayede yalnızca stratejik lenf nodları alınarak, gereksiz doku hasarı önleniyor. Aydın, “Lenf nodunda metastaz tespit edilirse hasta kemoterapi ya da radyoterapi alıyor. Eğer metastaz yoksa rahim ve yumurtalık alınarak ameliyat kısa sürede tamamlanıyor” ifadelerini kullandı.

Diğer Kanser Türlerine Uyarlanacak

Dr. Mehmet Güzel ise yöntemin başarıyla uygulanmasının ardından mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserlerinde de kullanılacağını belirtti. “Bu teknoloji sayesinde daha küratif cerrahi rezeksiyon sağlanacak” dedi.

Hasta Memnuniyeti

Ameliyat sonrası durumu hakkında konuşan 60 yaşındaki Dürdane Bayram, “Ameliyattan çok korkuyordum ama konforlu bir süreç geçirdim. Şikayetim yok, yürüyebiliyorum ve yemek yiyebiliyorum. Şule Hanım ve ekibine çok teşekkür ederim” dedi.

Bu ileri teknoloji uygulamasının Malatya’da kanser cerrahisinde yeni bir dönemin kapısını aralaması bekleniyor.

Editör: Masume Masume