Ekonomi

Kredi Kartlarına Yeni Düzenlemeler Geliyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon raporu toplantısında kredi kartı harcamalarındaki artışa dikkat çekmesinin ardından, ekonomi yönetimi kredi kartlarına yönelik düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Kredi kartlarında asgari ödeme tutarlarının artırılması ve taksitlerin sınırlandırılması gibi opsiyonlar masada. Peki, kredi kartı ödemelerinde asgari ücret tutarı artacak mı?

Abone Ol
  • Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde "Tüketici Kredileri" gündemiyle toplandı.
  • TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporu sunumunda tüketici kredilerini izlediklerini ve bu konuda çalışmalarının olduğunu açıkladı.
  • BDDK'nın geçtiğimiz perşembe günü açıkladığı verilere göre, 2 Şubat itibariyle tüketici kredileri 1 trilyon 533 milyar liraya ulaştı. Bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 3,4 artarak 1 trilyon 247 milyar 389 milyon liraya yükseldi.
  • Bireysel kredi kartı alacaklarının 540 milyar 534 milyon lirası taksitli, 706 milyar 856 milyon lirası taksitsiz borçlar oluşturdu. Haftalık bazda ise yüzde 17 artışla 240 milyar liralık kartlı harcama yapıldı.
  • Kredi kartlarında asgari ödeme tutarları Haziran 2022'den beri değişmedi. TCMB, kasım ayından bu yana kredi kartı faizlerini aylık yüzde 3.66 seviyesinde sabit tutuyor.
  • Ekonomi yönetimi, kredi kartı asgari ödeme tutarlarının artırılması ve taksitlerin sınırlandırılması gibi opsiyonları değerlendiriyor. Ayrıca, enflasyon etkisiyle hızlı yükselen kredi kartı limitlerine de sınırlama getirilmesi bekleniyor.

Kredi kartı sahipleri, önümüzdeki dönemde gelebilecek düzenlemelere karşı dikkatli olmalı ve finansal durumlarını gözden geçirmelidir.