Boykotlar, sosyal medyada hızla yayılan Gazze'ye destek çağrıları sonrasında ortaya çıktı. McDonald's, İsrail ordusundaki personele ücretsiz yemek verdiğini duyurunca, özellikle sosyal medya üzerinden büyük tepki aldı.
McDonald's CEO'su Chris Kempczinski, LinkedIn'de yaptığı açıklamada, "Ortadoğu'daki ve bölge dışındaki bazı pazarların, McDonald's gibi markaları etkileyen savaş ve yanlış bilgilendirme nedeniyle anlamlı bir ticari etki yaşadığını farkındayım" dedi. Ancak, CEO durumu "cesaret kırıcı ve temelsiz" olarak nitelendirerek, faaliyet gösterdikleri her ülkede binlerce vatandaşa istihdam sağladıklarını ve toplumlara hizmet etmek için çalıştıklarını belirtti.
Bu boykot çağrıları, McDonald's'ın İsrail'deki şubesinin sosyal medya hesaplarında yapılan savaşa destek açıklamalarının ardından daha da yoğunlaştı. İsrail askerlerine ücretsiz yemek gönderilmesi, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Ürdün, Mısır, Umman, Suudi Arabistan ve Lübnan'daki McDonald's şubelerinin İsrailli şubeyle olan ilişkilerini reddetmelerine yol açtı. Kimi şubeler ise Gazze'ye bağış sözü dahi verdi.
Özellikle Suudi Arabistan'daki McDonald's şubesi, İsrail'deki McDonald's'ın askerlere yemek bağışı yapmasıyla ilgili haberlere ilişkin olarak, bu kararın kendilerini bağlamadığını ve küresel McDonald's ile doğrudan ya da dolaylı bir ilişkilerinin olmadığını vurguladı. Ancak, birçok Ortadoğu ülkesindeki McDonald's şubeleri, boykot çağrılarına karşı tepki gösterirken, CEO'nun açıklamalarının boykotların etkili olabileceği bir kanıt olduğunu düşünenler de bulunuyor.