Ekonomi

Memur ve Emekli Zammı Yarın Belli Olacak: Gözler Enflasyonda

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yarın açıklayacağı Aralık ayı enflasyon verileri, memur ve emeklilerin yeni yıl zam oranlarını belirlemek adına bekleniyor.

Abone Ol

Bu açıklama, asgari ücretin belirlenmesinin ardından, milyonlarca memur ve emeklinin maaşlarını etkileyecek zammı merakla bekledikleri bir döneme denk geliyor.

2024 yılında memur ve emekli maaşları, enflasyon oranına göre güncellenecek. Memur maaşları belirlenirken, açıklanan enflasyon oranına ek olarak refah payı getirilmesi de beklentiler arasında.

TÜİK'in verilerine göre, kasımda bir önceki aya göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3,28 artış gösterirken, temmuz-kasım döneminde ise tüketici fiyatlarında yüzde 33,66 artış yaşandı. Bu durum, 2024'ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15'lik zam oranına ek olarak enflasyon farkı verilmesini gündeme getirdi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre, 2024-2025 dönemi için belirlenen zam, enflasyon farkı ile birlikte uygulanacak. Zamlı maaşlar ve enflasyon farkı, memur, sözleşmeli ve memur emeklileri için 15 Ocak'ta ödenecek. Aynı zamanda SSK ve Bağ-Kur emeklileri de bu yılın son 6 aylık enflasyon oranında zamlı maaşlarını alacaklar.

Öngörülen artış ile en düşük memur maaşının 33 bin liraya çıkması bekleniyor. Belirlenecek zam oranı, 65 yaş, engelli ve evde bakım aylıklarına da etki edecek. Aralık ayı enflasyon beklenti ortalaması yüzde 3,19 olarak öngörülüyor.