Sağlık

Midyeler arasında kontrolsüz bir şekilde yayılan kanser salgını

Midyeler arasında hızla yayılan nadir bir kanser türü tespit edildi. Bilim insanları, bu kanserin yeni ve hassas popülasyonlara ve türlere bulaşmasında insan müdahalesinin rol oynamış olabileceği şüphesindedir.

Abone Ol

Haber Merkezi- Yeni bir araştırmada, limanların, midyeler arasında nadir bir bulaşıcı kanser türünün küresel yayılımı için kritik öneme sahip olduğu ortaya konuldu.

Kanser genellikle, organizmalarda kontrolsüz hücre büyümesine yol açan DNA mutasyonlarından kaynaklanır ve genellikle bir organizmadan diğerine bulaşmaz.

Ancak araştırmacılar, bazı hayvanlarda nadir görülen bulaşıcı kanser türlerine rastladılar. Bunlar arasında Tazmanya canavarlarında görülen yüz tümörleri, köpeklerde bazı kanser türleri; midye, istiridye ve kum midyesi gibi çift kabuklu yumuşakça türlerinde lösemi benzeri enfeksiyonlar yer alıyor.

Bilim insanları, bu bulaşıcı kanserlerin daha fazla türe yayılabilme potansiyeline sahip olduğunu ve ekolojik açıdan bir tehdit oluşturabileceğini ifade ediyor.

Bu kanser türleri genellikle aynı türün bireyleri arasında yayılsa da önceki çalışmalarda bu enfeksiyonların çift kabuklu yumuşakçalar arasında yayıldığı birkaç vaka belgelenmiştir.

Bilim insanları, bu kanserlerin yeni ve hassas popülasyonlara ve türlere bulaşmasından insan müdahalesinin sorumlu olabileceğinden şüphelenmektedirler.

MtrBTN2 adı verilen bu bulaşıcı kanser türünün, özellikle aynı deniz yatağında, limanlarda ve deniz taşımacılığı araçlarının gövdesinde yaşayan midyeleri etkilediği bilinmektedir.

Bu kanser türünün küresel yayılımıyla ilgili en olası açıklama, deniz trafiği olduğu düşünülmektedir.

Araştırmacılar, Fransa'nın Güney Brittany ve Vendée kıyıları boyunca 76 midye popülasyonunu inceledikten sonra limanlarda bulaşıcı kanserin daha yaygın olduğunu tespit etmişlerdir.

Bilim insanları, "Sonuçlarımız, limanlarda MtrBTN2'nin daha yüksek seviyede yaygın olduğunu ve bir feribot iskelesinde yoğun noktalar gözlemlendiğini gösterdi" şeklinde ifade etmişlerdir.

Araştırmacılar, hastalığın limanlarda daha fazla yayılmasının sebebinin, midyelerin gemi gövdelerine yapışmasıyla oluşan biyolojik kirlenme olabileceğini öne sürmektedirler.

Bilim insanları, limanların MtrBTN2'nin bulaşması için "yüksek midye yoğunluğu, kapalı korunaklı kıyılar veya stabil sıcaklık" gibi uygun koşullar sağlayabileceğini belirtmektedirler.

Araştırmacılar, "Sonuçlarımız, limanların epidemiyolojik araştırmalar merkezi hizmeti verebileceğini ve deniz yollarının MtrBTN2 yayılımı için yapay geçitler sağladığını gösteriyor" şeklinde eklemişlerdir.

Bu bulgular, hastalığın yayılmasını engellemek ve kıyı ekosistemlerini korumak için biyolojik kirliliği azaltmaya yönelik daha iyi politikaların gerekliliğini vurgulamaktadır.