Haber Merkezi- Başsavcı Han, Netanyahu ve Gallant hakkında "insanlığa karşı suç işlemeleri ve savaş suçlusu oldukları" gerekçesiyle "yakalama kararı" alınması talebinde bulunmuştu.

UCM'nin işleyişine göre, yargıçlardan oluşan bir komisyon, Başsavcı'nın talebini inceleyecek. Komisyon, Başsavcı Han'ın sunduğu delillerin makul sebepler içerdiği kanaatine varırsa, Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarılacak.

Başsavcı Han, tutuklama kararı çıkarmak için gerekli kriterlerin oluşup oluşmadığına ilişkin takdirin yargıçların elinde olduğunu ifade etti.

Yakalama kararları, UCM'nin temelini oluşturan Roma Statüsü'ne taraf devletlere gönderilir ve bu devletler, söz konusu kararların uygulanmasında mahkemeyle işbirliği yapmakla yükümlüdür.

Han, bu aşamaya gelindiğinde, isimleri belirtilen kişilerin tutuklanması için gereken tüm çabayı göstereceğini vaat etti.

Ülkelerin bu kararın ardından alması gereken tutumu vurgulayan Han, "Roma Statüsü'ne taraf olan tüm devletlerin, bu taleplere ve bunların sonucunda ortaya çıkacak yargı kararına diğer davalarda gösterdikleri ciddiyetle yaklaşacaklarına ve yükümlülüklerini yerine getireceklerine güveniyorum" dedi.

**İsrail'in Tepkisi ve UCM'nin Yetkisi**

İsrail, UCM'nin İsrail ya da işgal altındaki Filistin topraklarında böyle bir yetkiye sahip olmadığını öne sürse de Mahkeme bu iddiaları reddediyor. UCM, Şubat 2021'de Filistin topraklarında işlenen suçlara karşı yargı yetkisine sahip olduğunu vurgulamıştı.

Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararı talebinin ardından İsrail'den tepkiler geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, bunun "sonsuza kadar hatırlanacak tarihi bir ayıp" olduğunu belirtti. Savunma Bakanı Yoav Gallant ise UCM'nin otoritesini tanımadıklarını ifade etti.

UCM'nin yetkisi çerçevesinde, yakalama kararı çıkması halinde Netanyahu ve Gallant, Roma Statüsü'ne taraf olan ülkelerden herhangi birine gitmeleri durumunda tutuklanabilir.

UCM, üye olmayan ülkelerden de yakalama kararının yerine getirilmesi için işbirliği talep edebilir ancak bu talebe onay vermek üye olmayan ülkelerin kendi inisiyatifindedir. Başsavcı Han, bu konuda "taraf olmayan ülkelerle hesap verme ve adaletin gerçekleşmesi yönünde ortak çabalar çerçevesinde çalışacağını" vurguladı.