Türkçe'de yanlış olarak yılbaşı kutlamasıyla özdeşleştirilen 'noel', aslında Latince'de 'Tanrı'nın doğum günü' anlamına gelen ve Hz. İsa'nın doğum günü kutlamasını ifade eden 'dies natalis' teriminin Fransızca karşılığıdır. Bu terim diğer batı dillerinde II natale (İtalyanca), cristes-maese (eski İngilizce), kerst-misse (Danca) gibi kalıplarla ifade edilmiş ve günümüz İngilizcesine de 'Christmas' olarak geçmiştir.

CHRİSTMAS NE DEMEKTİR?

Christmas terimi, Batı Hıristiyanlığı'nda 25 Aralık'ta kutlanan bir bayramı ifade eder. Kökeni eski Roma'nın kabul ettiği 'Güneş Tanrısı' Mithra'nın doğum günü kutlamasına (Natalis solis invicti) dayandırılır. Hıristiyan ilahiyatçıları, özellikle Noel dahil olmak üzere, erken dönem Hıristiyanlık'ta yer almayan ve pagan eğlence öğeleri içeren festivallerin sonraki dönemlerde Hıristiyan kutlamalarına dönüştürülmesini, o dönemde Roma'da var olan Hint-İran kökenli Mitra inancına karşı Hıristiyanlığı koruma amacına bağlarlar.

Ancak, birçok Doğu kilisesi İsa'nın doğum gününü 6 Ocak'ta kutlarken, Batı kiliselerinde bugün İsa'nın vaftiz günü (Epiphani) olarak kutlanmaktadır. Bu nedenle günümüzde Christmas, Batı Hıristiyanları tarafından 25 Aralık'ta kutlanır ve Julian takvimine dayanan 1 Ocak'taki yılbaşı eğlenceleriyle birleştirilir."

Noel kutlamasının bir diğer temel unsuru olan çam ağacının kökeninin Yunan ve Roma pagan kültürlerindeki Attis tanrısına yönelik ayinlere dayandığı kabul edilmektedir. Aslında putperest inanç ve felsefelerinden türeyen Noel, günümüzde Hıristiyan bayramı olarak kutlanmakla birlikte, Batı kültürünün yayılmasıyla birlikte Hıristiyan olmayan ülkelerde de tüketim ve eğlence fırsatı olarak benimsenmiştir. Ayrıca Katolik Hıristiyan geleneğine dayalı olan yılbaşı kutlamaları, aslen pagan Roma kökenli yeni yıl kutlamalarının devamıdır ve aşırı tüketime yönlendiren bir eğlenceye dönüştüğü için bugün pek çok Hıristiyan tarafından eleştirilmektedir

İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır? İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır?

NOEL BABA KİMDİR?

Türkçe’ye Noel Baba ismiyle ve yılbaşı eğlencesiyle ilişkilendirilen kutlamalar, günümüz Antalya'nın Demre ilçesinde piskopos olarak görev yaptığı düşünülen ve 6 Aralık 352 veya 354’te öldüğü düşünülen Aziz Nikolas etrafında şekillenmiştir. Denizcilerin, tüccarların, gezginlerin ve çocukların koruyucu azizi olduğuna inanılan bu kişi, daha sonradan Santa Claus ismiyle tanınarak Noel akşamı çocuklara hediyeler dağıtan efsanevi bir figüre dönüşmüştür. Kırmızı kıyafeti, uzun beyaz sakalı ve şömineden çıkması gibi hayali ve komik özellikleri ilk defa 1870’te Thomas Nast adlı bir ressam tarafından çizilmiştir. Santa Claus’un evinin kuzey kutbundaki buzlar ülkesinde olduğu ve Ren geyiğiyle çekilen bir kızak kullandığı efsanesi yaygınlaşmıştır.

KİM BİR KAVME BENZERSE O ONLARDANDIR

Peygamber Efendimiz:

“Kim bir kavme benzerse, o onlardandır.” (Ebû Davud, H. no: 4031) buyurarak davranışlarımızda, hal ve hareketlerimizde, Yahudi ve Hıristiyanlara, müşriklere benzememizi yasaklamıştır. Kaldı ki; Yılbaşı ve Noel eğlenceleri Hıristiyanlık geleneğinden bile gelmemekte, Romalıların güneş tanrısına taptıkları putperestlik döneminden kalma bir gelenektir. Müşrik bir toplumdan kalan bu geleneğe mâsumâne de olsa bir nebze uymak imanlarımıza ne kadar zarar verebileceğini vicdanlarımıza havale ederek sormak lazım. Zira İbn-i Ömer (r.a.) teşebbüh hakkında şöyle buyururlar:

“Bir kimse müşriklerin arzına ev bina edip, onların bayramlarına katılmak sûretiyle onlara benzerse, o kimse kıyâmet günü onlarla berâber haşrolunur.” (Feyzü’l-Kadir, 104)

Editör: Ömer Faruk