HABER MERKEZİ-Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Gazze Şeridi’ndeki insani durumun vahametini ortaya koyan bir rapor yayımladı. Rapora göre, son 2,5 ayda İsrail yalnızca 34 yardım tırının Gazze’nin kuzeyine girmesine izin verdi, ancak bu yardımların büyük bir kısmı kasıtlı engellemeler ve gecikmeler nedeniyle dağıtılamadı.

Son Kale:Gazze'nin son sağlık merkezi Kemal Advan Hastanesi direniyor! Son Kale:Gazze'nin son sağlık merkezi Kemal Advan Hastanesi direniyor!

Yardım Dağıtımı Engelleniyor

Oxfam’ın açıklamasına göre, 6 Ekim’den bu yana Gazze’nin kuzeyine girişlerin büyük ölçüde engellenmesi nedeniyle yardıma muhtaç kişilerin sayısı tam olarak belirlenemiyor. İsrail, yardım tırlarının giriş belgelerini geciktirerek veya tırları askeri bölgelerde durdurarak dağıtımı aksatıyor.

Geçen ay, Gazze’nin Beyt Hanun bölgesine giriş yapan bir konvoy, yardım dağıtımı sırasında İsrail askerleri ve dronlar tarafından ateş açılarak durduruldu. Ertesi gün, aynı okul bombalanarak binalar tahrip edildi.

Açlık ve Umutsuzluk

Oxfam, Gazze’deki kıtlık koşullarının insanları hayatta kalmak için tehlikeli yollar denemeye zorladığını bildirdi. Çocuklar ve kadınlar, çöp yığınlarında yiyecek artıkları ararken ciddi hastalık ve yaralanma riskiyle karşı karşıya. Raporda, Gazze’nin bugün dünyada en fazla uzvu kesilmiş çocuğa ev sahipliği yaptığı belirtildi.

Kamu Hizmetleri Çöküşün Eşiğinde

Gazze’de kamu hizmetlerinin neredeyse tamamen çöktüğüne dikkat çeken Oxfam, 1,6 milyon kişinin kış şartlarında derme çatma barınaklarda yaşadığını, yarım milyonunun ise sel riski altındaki bölgelerde bulunduğunu belirtti. Deyr El Balah’taki 19 fırından sadece 6’sının çalıştığı ve bir ekmek almak için saatlerce sıra beklemek gerektiği vurgulandı.

Oxfam’dan Dünya Liderlerine Çağrı

Oxfam Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Abi-Khalil, "İsrail, açlığı bir silah olarak kullanıyor ve uluslararası hukuku ihlal ediyor. Dünya liderleri bu durumu görmezden geliyor. Diplomasiyi ve ekonomik gücünüzü kullanarak İsrail’i durdurun. Her geçen gün yüzlerce insan için ölüm cezası anlamına geliyor," ifadelerini kullandı.

Gazze’de insani yardım sisteminin çökme noktasına geldiğini belirten Oxfam, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırarak bölgedeki insani krizin durdurulması gerektiğini vurguladı.

Editör: Masume Masume