Kano eyaletine bağlı Gezawa bölgesinde yaşayan insanlar, temiz suya ulaşmak için her gün kilometrelerce yol kat etmek zorunda kalıyorlar. Bu bölgedeki halk, suyunu elde etmek için farklı kaplarla getirdikleri çamurlu suyu "şap taşı" olarak da bilinen alum taşı kullanarak arıtıyorlar. Temizlenen suları kaynattıktan sonra testilere dolduran insanlar, içme suyunu bu şekilde elde ediyorlar.

Günlük su ihtiyacını göletlerden karşılayan Alhaji İsa Yau, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kano eyaletinde şehirlerde ve köylerde uzun yıllardır su sıkıntısı yaşandığını belirtti. Yau, bölgelerinde başka bir su kaynağı olmadığı için hayvanların susuzluklarını giderebildikleri göletlerdeki suyu tükettiklerini ifade etti.

Blinken: "Eygi, İsrail'in Öldürdüğü İkinci ABD Vatandaşı ve Bu Kabul Edilemez" Blinken: "Eygi, İsrail'in Öldürdüğü İkinci ABD Vatandaşı ve Bu Kabul Edilemez"

Ekonomik zorluklar nedeniyle seyyar su satıcılarından su alamayan Yau, "Seyyar su satıcıları, 25 litre suyu 70 nairaya (2,53 TL) satıyorlar ve bizim buna gücümüz yetmiyor. Bu nedenle göletlerden su almaya mecburuz." dedi.

Özellikle çocuklar ve kadınların her gün göletlerden su taşıdıklarını belirten Yau, "Eve getirilen su temiz değil. Bu suları alum taşı ile arıtıyoruz, ardından kaynatıyoruz ve böylece suyla bulaşma ihtimali olan salgın hastalıklardan kısmen korunmuş oluyoruz." diye konuştu.

Yıllardır hükümet tarafından su tesisleri kurulacağına dair sözler verildiğini ancak henüz hiçbir şeyin gerçekleşmediğini belirten Yau, hükümetin verdiği sözleri yerine getirmesini beklediklerini ifade etti.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan bir rapora göre, Nijerya'da 2021 yılında 70 milyon kişi temel bir ihtiyaç olan içme suyuna erişemiyor. Rapora göre, mahallelerde ve evlerde çeşme suyuna erişim 1990'da yüzde 36 iken 2021'de bu oran yüzde 11'e kadar düşmüş durumda.

Editör: Ömer Faruk