Sahabe, Peygamberimize (s.a.v.) nasıl salavat getireceklerini bilmediklerini belirtti. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.), sahabelerine salavatın nasıl getirileceğini açıkladı.

Sahabeden Gelen Soru

Bir gün sahabelerden biri, "–Ya Rasûlallah! Size nasıl selâm vereceğimizi öğrendik, ancak nasıl salavat getireceğimizi bilmiyoruz." diyerek Peygamberimize (s.a.v.) başvurdu.

Evde köpek beslemek günah mı? Hadislerle Uyarılar! Evde köpek beslemek günah mı? Hadislerle Uyarılar!

Peygamberimizin Cevabı

Peygamberimiz (s.a.v.), sahabenin bu sorusu üzerine şu duayı öğretti:

«Allahumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kema salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamidun mecid.

Allahumme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kema barekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamidun mecid.»

Salli Barik 1 696

Indir-1

Salli Barik 3 850

Indir (1)-1

Anlamı

Bu duanın anlamı ise şu şekildedir:

"Allâh’ım! (İbrâhim’e ve) âline rahmet ettiğin gibi Muhammed’e ve âline de rahmet et. Şüphesiz Sen övülmeye layık ve yücesin. Allâh’ım! (İbrâhim’e ve) âline hayır ve bereket lûtfettiğin gibi Muhammed’e ve âline de hayır ve bereket ihsan et. Şüphesiz Sen övülmeye layık ve yücesin."

Kaynaklar

Bu dua, Buhârî, Deavât, 32; Tirmizî, Vitir, 20; İbn-i Mâce, İkâme, 25'te de yer almaktadır. Peygamberimize (s.a.v.) salavat getirmenin doğru yolu olarak bu dua tavsiye edilmektedir.

Editör: Ömer Faruk