PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN RAMAZAN BAYRAMI DUASI

Peygamberimiz, bayram günlerinde şu duayı sık sık okuyanın kalbinin ölümle sarsılmayacağını haber vermiştir:

"Yâ Hayyû, yâ Kayyûm, yâ Bedia's-semâvâtı ve'l-ardı, yâ Zel-celâli ve'l-ikram."

PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN RAMAZAN BAYRAMI DUASI TÜRKÇE ANLAMI

"Ey Hayy ve Kayyûm olan Rabbimiz, ey semâvat ve arzın yaratıcısı, ey Celâl ve Kerem sahibi. Beni sen koru, senin yolunda daim eyle. Kötülüklerden ve günahlardan muhafaza et, doğru yolda sabit kıl."

Bayram günlerinde bayram tebrikleri sırasında, biri diğerine önce davranan şu duayı yapar:

Kendimizi Kime Beğendirmeye Uğraşıyoruz? Kendimizi Kime Beğendirmeye Uğraşıyoruz?

"Tekabbellahü minnâ ve minküm." Yani, "Allah, benden ve senden kabul etsin."

Diğer kişi de "amin" diyerek karşılık verir.

"Gaferallâhü lenâ ve leküm" diyerek cevap verebilir, bu da "Allah, hem bizi hem de sizi affetsin" anlamına gelir.

BAYRAMDA OKUNACAK DUA ARAPÇA, TÜRKÇE OKUNUŞU DİYANET

Bizleri ve tüm kâinatı var eden Yüce Rabbimiz,

Rahmetiyle her şeyi kuşatan, Rahman ve Rahim olan Rabbimiz! Yerin ve göklerin tek sahibi; kalplerimizin, niyetlerimizin ve hedeflerimizin tek sahibi Yüce Mevlamız! Dualarımızı kabul eyle.

Salat-ü selamımızı, hürmetlerimizi Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa'ya gönderiyoruz. Allah'ım, kabul eyle!

Ey ilahi! Bu mübarek bayram sabahında huzuruna geldik. Kendi nefsimizin eksikliklerinin farkındayız. Bizi huzurundan mahrum bırakma.

Ya Rabbi! Kıldığımız namazlar, tuttuğumuz oruçlar, okuduğumuz Kur'anlar, verdiğimiz sadakalar, yaptığımız dualar ve diğer ibadetlerimizi bu Ramazan Bayramı vesilesiyle kabul eyle. Bu iyiliklerin sevabını önce Hz. Âdem'den itibaren insanlığa rehber olarak gönderdiğin bütün peygamberlere, özellikle de hayatımızı Kur'an ile aydınlatan Peygamberimiz Muhammed Mustafa'ya ve onun ailesine hediye ediyoruz. Kabul eyle Allah'ım! Kur'an'ı bizlere ulaştıran hafızların, alimlerin, din adamlarının ve vatanları için canlarını feda eden şehitlerin ruhlarına da hediye ediyoruz. Haberimiz olsun Allah'ım!

Camimizde "amin" diyerek dualarımıza katılan tüm cemaatin geçmişlerine de dua ediyoruz. Hepsi paydaşımız olsun Allah'ım!

Allah'ım! Bu toprakları vatan kıldığımızdan bu yana iyi bir şekilde hizmet eden bütün şehitlere ve gazilere merhamet et, onların makamlarını yücelt. Millet olarak, şehitlerimizin hatırasını yaşatmayı nasip eyle ve onların emanetlerine sahip çıkan kullarından olmayı bizlere nasip eyle. İslam alemini cehalet, ayrılık ve fakirlikten kurtar. Ümmet-i Muhammed'i yeniden güçlü kıl. Adaleti koruyan bir topluluk olmayı bize nasip eyle!

Rabbimiz! Bu mübarek bayram sabahında bizi bir araya topladığın gibi, kalplerimizi birbirine yaklaştır. Kırık kalpleri onar, yaralı gönülleri iyileştir, aramızda sevgi ve kardeşlik bağları kur. Mazlumlara, yetimlere, kimsesizlere yardım etmeyi bizlere nasip eyle. Bu bayram vesilesiyle dünyamızı savaşlardan, işgallerden, açlıktan kurtar. Efendimiz Hz. Muhammed'in "Allah'ım, zulmetmekten ve zulme uğramaktan sana sığınıyoruz" duasıyla sana yalvarıyoruz.

Masumların kanının durmasını ve yüzlerinin gülmeyi diliyoruz.

Allah'ım! Bize hizmet etme gücü ver. İnsanlık için umut olmayı bizlere nasip eyle!

Ya Rabbi! Bizleri iyilik yapmaya teşvik et, kötülüklerden kaçınmamızı sağla. Adaleti ve merhameti yaşayarak bize rehberlik et. Bu bayram sabahında hasta kullarına şifa, sıkıntı içinde olanlara yardım eyle.

Rabbimiz! Kızgınlığından sana sığınıyoruz, affet bizi. Tövbelerimizi kabul et ve günahlarımızı affet. "Rabbimiz, sadece sana güvendik, sadece sana yöneldik ve sonunda sana varacağız" diyerek sana yalvarıyoruz.

Allah'ım! İlahi afvı ve keremi diliyoruz. Dualarımızı kabul et.