İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır? İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır?

Kamerî yılın saferden sonra gelen üçüncü ayı olan Rebîülevvel, İslam dünyasında büyük bir öneme sahiptir. Sözlükte "bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket" gibi anlamlara gelen Rebî‘ kelimesi, Arapça'da hem ay hem de mevsim adı olarak kullanılır. Araplar, havanın ılıman olduğu ve su ile otun bol olduğu bu aylarda konaklama yaparak hayvanlarını otlattıkları için bu aylara "Rebî‘" adını vermiştir.

İslam tarihinde, Rebîülevvel ayının 12'sinde Hazreti Peygamber'in doğumu gerçekleşmiş ve bu gün, Mevlid Kandili olarak İslam dünyasında büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Aynı zamanda hicret de bu ayda gerçekleşmiş, Hazreti Peygamber, 1 Rebîülevvel'de Sevr mağarasından ayrılarak Medine'ye doğru yola çıkmış ve 12 Rebîülevvel'de Medine'ye ulaşarak burada Mescid-i Nebevî'nin inşasına başlamıştır.

Hazreti Peygamber'in vefatı da Rebîülevvel ayına denk gelir; 12 Rebîülevvel Pazartesi günü âhirete irtihal ettiği rivayet edilmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 dini günler takvimine göre, bu yıl Mevlid Kandili 14 Eylül Cumartesi gününü 15 Eylül Pazar gününe bağlayan gece idrak edilecek.

Bu kapsamda, Kudüs ve Filistin Toprakları Genel Müftüsü, Yüksek Fetva Konseyi Başkanı Şeyh Muhammed Hüseyin, yarının Rebîülevvel ayının ilk günü olduğunu duyurdu. Şeyh Hüseyin, bu kutsal ayın İslam ve Arap milletlerine iyilik, refah ve bereket getirmesini dilerken, işgalcilerin baskı ve saldırıları altındaki Mescid-i Aksa'nın ziyaret edilmesi ve ibadetlerin artırılması çağrısında bulundu.

Editör: Masume Masume