Romanya'nın dış politikasındaki AB, NATO ve Ukrayna yanlısı duruşunun devam etmesi bekleniyor. Romanya'nın Pazar günü gerçekleşen genel seçimlerinin sonuçları neredeyse kesinleşti. Sandıkların yüzde 98'inden fazlası sayılırken, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD) zaferi şimdiden netleşmiş görünüyor. PSD, oyların yüzde 23'ünden azını alarak seçimi kazandı ve ikinci sırada yer alan aşırı sağcı Romenlerin Birliği İttifakı (AUR) karşısında yüzde 5'lik bir avantaj sağladı. AUR, oyların yüzde 18'ini alarak seçimde ikinci parti oldu.
Merkez sağdaki Ulusal Liberal Parti (PNL) oyların yaklaşık yüzde 14.5'ini alırken, reformist Romanya'yı Kurtarın Birliği Partisi (USR) yüzde 11.9'da kaldı. Ayrıca, aşırı sağcı S.O.S Romanya partisi, Romanya'daki Macarların Demokratik İttifakı ve sağcı Genç İnsanlar Partisi de parlamentoya girmek için gerekli olan yüzde 5 barajını geçerek sırasıyla yüzde 7.5, yüzde 6.5 ve yüzde 6.2 oy oranlarına ulaşmayı başardı.
Seçimlerin ardından dikkat çeken bir diğer gelişme, tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun hemen ardından gelen parlamento oylaması oldu. Aşırı sağ popülist bağımsız aday Calin Georgescu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü olmasının ardından PSD lideri Başbakan Marcel Ciolacu, parti başkanlığından istifa etti. Ciolacu, sonuçlara ilişkin yaptığı açıklamada, Romanya halkının siyasi sınıfa önemli bir sinyal gönderdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 8 Aralık'ta yapılacak. Georgescu, bu turda USR adayı Elena Lasconi ile karşı karşıya gelecek. Romanya'nın iç siyaseti, aşırı sağcı partilerin yükselişine rağmen, ülkenin güçlü AB, NATO ve Ukrayna yanlısı stratejisinin devam edeceği öngörülüyor.