810:

İmam Buhari Doğdu

Hicri 13 Şevval 194, Miladi 21 Temmuz 810 tarihinde Cuma günü Buhara’da doğan Muhammed El-Buhari, hadis ilminin büyük âlimlerindendir. Kur’an-ı Kerim’den sonra dünyanın en kıymetli kitabı olarak kabul edilen Sahih-i Buhari adlı hadis kitabını yazmıştır.

1774:

Küçük Kaynarca Antlaşması İmzalandı

Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı’na son vermiş ve Osmanlı Devleti’nde önemli toprak kayıplarına yol açmıştır. Bu antlaşma ile Ruslar'a Karadeniz’de seyrüsefer hakkı tanındı.

1905:

Vücutla yapılan ibadetten kalp gâfilse, o, ibadet sayılmaz! Vücutla yapılan ibadetten kalp gâfilse, o, ibadet sayılmaz!

Yıldız Camii Cuma Selamlığı Suikastı

Ermeni komitacılarının Sultan İkinci Abdulhamid’e karşı düzenledikleri bombalı suikast başarısızlıkla sonuçlandı. Suikast eyleminin arkasında İttihat ve Terakki yanlılarının olduğuna inanan bazı tarihçiler, bu olayın resmi tarihte gizlendiğini savunmaktadır.

1912:

Cezayir Direnişi Başladı

Fransa’nın Cezayir’i işgal ederek 132 yıl boyunca süren zulmüne karşı 20’nci yüzyılın başlarından itibaren direniş başladı. Bu mücadele, 1962’de Cezayir’in bağımsızlığıyla sonuçlandı.

1928:

Harf İnkılâbı Yapıldı

Türkiye’de yapılan harf inkılâbı, alfabe değişimi nedeniyle toplumun okuma yazma oranında ani bir düşüşe ve tarihle bağının kopmasına yol açtı. Bu inkılâbı savunanlar, bunun ilerleme emaresi olduğunu belirtmektedir.

1946:

Çok Partili İlk Genel Seçimler

Türkiye’de çok partili sistemde yapılan ilk genel seçimler açık oy, gizli sayımla gerçekleştirildi. Seçimlerde 465 milletvekilliğinden 395’ini Cumhuriyet Halk Partisi kazanırken, Demokrat Parti 66 milletvekili çıkardı.

2009:

YÖK, Katsayı Farkı Uygulamasını Kaldırdı

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), meslek liseleri ve imam-hatip liseleri mezunlarına yönelik uygulanan katsayı farkı uygulamasını kaldırdı. Bu uygulama, 28 Şubat sürecinin darbecilerinin sebep olduğu büyük bir haksızlığı sona erdirdi.

2014:

Şucaiyye Katliamı

Siyonist işgalciler, Doğu Gazze’deki Şucaiyye Mahallesi’ni savaş uçaklarıyla bombaladı. Tarihe ‘Şucaiyye Katliamı’ olarak geçen saldırıda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere tamamı sivil 72 kişi katledildi, 400’den fazla kişi de yaralandı.

2016:

Türkiye'de Olağanüstü Hal İlan Edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından 3 ay süreyle ‘olağanüstü hal’ ilan edildiğini açıkladı. OHAL kararı, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Editör: Masume Masume