Haber Merkezi- Tarım ürünleri üretici fiyatlarında (Tarım-ÜFE), son bir yılda devam eden artış durmak bilmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı verilerini açıkladı. 2024 yılı mart ayında Tarım-ÜFE, bir önceki yıla göre %61,87 gibi rekor bir artış kaydetti.

Bu artış, tarım ürünlerinin fiyatlarının son bir yılda neredeyse iki katına çıktığını gösteriyor. Ayrıca, aylık bazda da artış devam ediyor.

Mart ayında bir önceki aya göre Tarım-ÜFE'de %5,57'lik bir artış yaşandı. Bu durum, tarım ürünlerinin fiyatlarının son bir ay içinde de önemli ölçüde yükseldiğini gösteriyor.

Fahiş fiyat ve stokçuluğun cezaları artırılıyor Fahiş fiyat ve stokçuluğun cezaları artırılıyor

Fiyatlardaki en büyük artış yağlı meyvelerde yaşandı. Yıllık bazda yağlı meyvelerin fiyatı %170,17 artarken, aylık bazda ise en büyük artış %13,54 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında gerçekleşti.

Fiyatlardaki artışın birden fazla nedeni bulunuyor. Bunlar arasında kuraklık, gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, yem fiyatlarındaki yükseliş ve küresel tedarik zincirindeki problemler öne çıkıyor. Tüm bu faktörler, tarım ürünlerinin fiyatlarının artmasına yol açıyor.

Bu durum, hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz etkiliyor. Üreticiler, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zorlanırken, tüketiciler de marketlerde artan fiyatlarla karşılaşıyor.

Tarım ürünlerindeki fiyat artışının önümüzdeki dönemlerde de devam etmesi bekleniyor. Uzmanlar, fiyatların kontrol altına alınması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.