Tatlı krizleri, duygusal açlığın en belirgin sonuçlarından biridir ve bu krizlerin sürekli hale gelmesi bağımlılık yaparak sürekli kilo alımına sebep olabilir. Tatlı tüketildiğinde özellikle östrojen hormonu fazla olan kişilerde serotonin ve endorfin adı verilen mutluluk ve haz hormonları salgılanır. Bu nedenle, en ufak bir duygu karmaşasında bile tatlıya yönelim artar.

Tatlıların içerisinde yüksek miktarda karbonhidrat ve yağ bulunur. Gereksiz tatlı tüketimi, obezite, Tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Tatlı krizlerine sebep olan başlıca durumlar ise şunlardır:

Polikistik Over Sendromu (PCOS): Bu problemi yaşayan kadınların çoğunda gizli şeker bulunur. Kadın doğum uzmanlarının tedavisi ve uzman yardımıyla PCOS olanlar tatlı krizlerinin önüne geçebilir.

Hipoglisemi: Anlık veya sürekli kan şekeri düşmesi durumunda tatlı yeme isteği kaçınılmazdır.

Duygusal Durumlar: Duygu durum bozukluklarında serotonin ve endorfin seviyesi düştüğünden bu hormonları artırmak için tatlıya ihtiyaç artar.

Vitamin ve Mineral Eksiklikleri: Özellikle demir, magnezyum, krom eksikliklerinde tatlı ihtiyacı artar. Bu nedenle bir doktor kontrolüyle vitamin ve mineral eksiklikleri değerlendirilmelidir.

Ödül Verme: Çocukluk çağında ödül olarak verilen çikolatalar, ileri yaşlarda kişi için sürekli hale gelebilir.

Adet Öncesi Sendromu: Kadınların birçoğu regl öncesinde demir eksikliği ve östrojen dengesizliği sebebiyle tatlı ihtiyacı artar.

Tatlı krizlerini önlemek için bazı stratejiler şunlardır:

Az Az ve Sık Yemek: Kan şekeri dengede tutulduğunda vücutta tatlı isteği azalır.

Kurtarıcı Meyve: Taze meyveler lifli yapılarından dolayı kan şekerini hızlı yükseltmez ve kan şekerini dengeler.

Sağlam Sindirim Sistemi: Yeterli ve dengeli şekilde probiyotik alan kişilerde şeker tüketimi ve ihtiyacı daha az gözlenmiştir.

Ebeveyn İlişkilerinin Çocuklar Üzerindeki Gizli Etkisi Ebeveyn İlişkilerinin Çocuklar Üzerindeki Gizli Etkisi

Görsellik: Güzel görünen ev yapımı diyet tatlılarla tatlı ihtiyacı karşılanabilir.

150 Kalori Limiti: Günlük 150 kaloriyi aşmayacak tatlı tüketimi vücuda zarar vermez. Sütlü veya meyveli tatlılar, kalori alımını azaltarak tatlı isteğini bastırır ve kilo alımını engeller.

Profesyonel Destek: Diyetisyen ve psikologlardan alınacak destek, tatlı krizlerinin üstesinden gelmede yardımcı olabilir.

Glisemik İndeksi Yüksek Besinlerden Kaçınmak: Hazır gıdalar, hamur işleri, pastane ürünleri gibi basit karbonhidratlar tatlı bağımlılığını artırır. Bunun yerine bulgur, kepekli ekmek ve tam buğday ürünleri tercih edilmelidir.

Tatlı krizleri ile başa çıkmak, sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme ile mümkündür. Profesyonel destek almak, tatlı krizlerinin yönetiminde önemli bir adım olabilir.

Editör: Masume Masume