HABER MERKEZİ – Dünyanın dört bir yanından ilmi heyet temsilcileri ve kanaat önderlerinin katılımıyla düzenlenen Birinci Türkiye Âlimler Konferansı sona erdi. “Gazze’nin Minarelerinden Yükselen Çağrı” başlığıyla Kudüs ve Filistin Komisyonu ile Dünya Müslüman Âlimleri Birliği öncülüğünde gerçekleşen konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.
İki gün süren konferansın ardından okunan bildirgede, Gazze’ye mali, insani ve siyasi destek çağrısında bulunulurken; siyonist işgale karşı güçlü bir duruş sergilenmesi gerektiği vurgulandı. Bildirge, Nisa Suresi’nin 83. ayetiyle başladı ve Gazze’ye yardımın farz olduğunu belirten Dünya Müslüman Âlimleri Birliği’nin fetvasına atıfta bulunuldu.
Bildiride, “Hükümetler, sınırları açmalı ve mücahitlere silah desteği sunmalıdır. İşgalciyi destekleyen tüm şirketlerin boykot edilmesi zorunludur,” denildi. Ayrıca İslam âlimlerine, ümmeti yönlendirme, etkili halk hareketleri organize etme ve Filistin'e sahip çıkma çağrısı yapıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'deki camiler ile Gazze’deki camiler arasında kardeş mescit uygulaması başlatmasına dair öneriye de bildirgede yer verildi. Bu adımın hem yeniden imarı hem de geçici mescitlerin kurulmasını destekleyeceği belirtildi.
Ayrıca, hatiplerin hutbelerinde Kudüs’ün dini önemi üzerinde durmaları, İslam ülkelerinin işgal rejimiyle diplomatik ilişkilerini kesmeleri, üniversitelerde Filistin müfredatlarının yer alması ve genç nesillerin bu bilinçle yetiştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Son olarak, bildirgede katılımcı âlimlerden oluşacak bir takip komitesi kurulması önerilirken, konferansa ev sahipliği yapan Türkiye’ye ve halkına da teşekkür edildi.