HABER MERKEZİ - Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasına göre "Exceptionally Dry" yani olağanüstü bir kuraklık yaşanıyor. Ülke geneli, şiddetli bir kuraklık süreciyle karşı karşıya kalmış durumda.

Türkiye'de bu yıl mart ayında yağışlar, normale göre yüzde 53, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 azaldı.

Kırsal alanda ot toplamaya giden adam kayalıklardan düşerek hayatını kaybetti Kırsal alanda ot toplamaya giden adam kayalıklardan düşerek hayatını kaybetti

Bölge genelinde tüm bölgeler, normalleri ve geçen yılkinin altında yağış aldı. Normaline göre en fazla azalma yüzde 79 ile Ege Bölgesi'nde gerçekleşti. Ege Bölgesi'nde 65, Marmara Bölgesi'nde 39, İç Anadolu Bölgesi'nde 35, Karadeniz Bölgesi'nde ise son 32 yılın en düşük yağışı kaydedildi.

İl geneli en az yağış, metrekareye 5,1 kilogram ile Ankara'da, en fazla yağış ise metrekareye 89,2 kilogram ile Tunceli'de görüldü.

Mart ayı yağışlarında normaline göre en fazla artış yüzde 35 ile Erzincan'da, en fazla azalma ise yüzde 91 ile Manisa'da gerçekleşti.

Aksaray, Ankara, Çankırı, Denizli, Hatay, İzmir, Kırıkkale ve Manisa'da 65, Van'da 63, Kırşehir'de 53, Balıkesir'de 42, Bolu, Çorum, Eskişehir, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Konya ve Kütahya'da 39, Bartın, Kocaeli ve Sakarya'da 36, Amasya ve Tokat'ta ise son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı kaydedildi.

Türkiye genelinde yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 11,3 gün olarak hesaplanırken, mart ayında bu sayı ortalama 6,4 güne düştü.